Izdvajamo

U gradskom Pozorištu u Prijedoru večeras je u organizaciji Udruženja građana “Behar”, održano Veče sjećanja na prijedorskog doktora Esada Sadikovića, logoraša Omarske koji je početkom avgusta 92 godine ubijen nad jamom Hrastova Glavica kod Sanskog Mosta.

Kao i proteklih godina organizator je dodijelio dvije književne nagrade koje nose doktorovo ime. Prvu je dobio Goran Karanović iz Mostara za priču “Informativni članak o uređenju Sunčevog grada”, a drugu Tuzlak i ljekar po struci Omer Ć. Ibrahimagić za priču “Ekstremi”.

Novčani dio nagrada u iznosu od hiljadu i 500 maraka obezbijedili su “Humano brdo “ i Mirsad Čaušević.Prisutnim se u prepunoj sali Pozorišta obratio i akademik, književnik Abdulah Sidran koji je rekao “ da je potpuna neobičnost svega što je vezano za genijalnog Esu Sadikovaća što njega zavole ljudi koji o njemu prve priče čuju koje su ostale ljudima u sjećanju”.

-Za Esu sam čuo kad je rahmetli Vehid Gunić o njemu napisao knjigu. I mene kao kolegu zamolio da je recenziram, da je promovišem. Na nekoliko promocija sam o knjizi govorio , što znači da sam je nekoliko puta i čitao. I plakao . Zašto sam plakao. Plakao sam jer mi je bilo neshvatljivo da neko može ubiti tako plemenito i tako duhovito biće.”- kazao je Sidran.U prepunoj sali pozorišta nastupila je Lejla Jusić, operska diva, sopran i docent na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti. U holu pozorišta organizovano je i potpisivanje peticije da prijedorska Skopska ulica ponese ime doktora Ese Sadikovića. Pokrovitelj Večeri sjećanja na doktoru Esu bio je Grad Prijedor.

Avaz

"U ovoj novoj godini želim da moji pravi prijatelji ostanu kakvi jesu, te da ih steknem još puno više, to je nešto što teško nađeš a lako možeš da izgubiš. Prijatelji u kojima možemo potražiti najveću podršku. Znamo da će ostati uz nas nevažno kamo nas vodio naš lični put. Naravno i njima želim sve najbolje kao i sebi u ovoj novoj godini." Šerif Jaskić - Hifo