Izdvajamo

 

"1992. GODINE JE POČEO GENOCID - U PRIJEDORU I U KOZARCU" - Nedžad Deumić

Jednog sunčanog majskog dana 1992. godine, mi, svi nesrbi u bosanskoj opštini Prijedor, bili smo pozvani da objesimo bijele čaršafe ispred svojih domova. U vezi sa izlaskom, morali ste da vežete bijelu trake oko ruke da označite da niste Srbin.

To je učinjeno kako bi se označilo koje će kuće biti granatirane i koji će ljudi biti žrtvovani. To je bio plan koji je nastao iz srpske potrage za etnički "čistom" opštinom. Sa okolnih brda došlo je vrijeme za kišu granata na obilježene kuće i na obilježene, nenaoružane i nedužne, civile.

To je rezultiralo u 3.173 mrtvih, od kojih su 2.967 bili bošnjaci, muslimani, i 206 hrvati, katolici. Od njih 3.173, 102 su bila djeca. Bili su djeca. Da nije kamene ograde bilo bi ih 103. Moj tata me je sakrio iza jedne takve, kada su pucali na nas civile u bijegu, po caršiji mog rodnog Kozarca.

U Prijedoru je pronađena najveća pojedinačna masovna grobnica iz vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. Posmrtni ostatci 842 osobe su pronađene u jednoj te istoj grobnici. Prijedorski genocid, koji je odnio živote 3.176 ljudi, postao je drugi po veličini tokom agresije. Samo je genocid u Srebrenici imao više žrtava nakon zločina srpske vojske i policije.

Danas, ovog sunčanog majskog dana okačio sam bijeli čaršaf ispred svog doma u znak sjećanja na one koji nisu imali ni kameni zid niti bilo kakvu drugu zaštitu u trenutku kada su nas kukavice gađale. Žrtve genocida u Prijedoru su žrtvovale svoje živote za moju i tvoju slobodu, za naše pravo da vjerujemo u Boga u kojeg vjerujemo.

Neka mir Božiji, bude sa svim nevinim žrtvama bez obzira na vjeru. A mi preživjeli i svjedoci nikada ne smijemo da zaboravimo ili umanjimo vrijednost slobode, vrijednost izbora vjere. Ne mogu zaboraviti i ne znam mogu li oprostiti. A ko oprost traži?

Na današnji dan posebno mislim na sve one koji su izgubili roditelje i koji su bili primorani da prođu kroz godine čekanja i patnje. Čekali su da konačno pronađu posmrtne ostatke potrebne za sahranu roditelja. Ne daj Bože nikome.

31. maj je 'Dan bijelih traka' u Bosni i Hercegovini. 31. maj je dan žalosti...

Nedžad Deumić je rođen u Prijedoru, prohodao u Kozarcu i izbjegao u Švedsku. Ima 33 godine i radi kao šef za kućnu njegu.

Kandidat je za stranku KD na izborima u Švedskoj 11 septembra 2022.

"Skloni obuću kad prelaziš Unu,Savu,Drinu. Operi noge u rijekama Bosna je ćilimom zastrta." Nedžad Ibrišimović