Izdvajamo

 

Juče je u Majuru, Republika Hrvatska, organizovano obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata s područja općine Majur. U ovoj općini udaljenoj dvadesetak kilometara od graničnog prelaza Bosanska Kostajnica, ubijani su i Bošnjaci Prijedora koji su ljeta 1992. godine, tražili spas u susjednoj Hrvatskoj.
U općinama hrvatskog Pounja, u periodu 1991.-1993. godina, nastalo je 11 masovnih grobnica iz kojih je ekshumirano 114 žrtava kako iz Hrvatske tako i susjedne BiH. Ove zločine su počinili pripadnici Milicije i Teritorijalne odbrane SAO Krajine.

Najmlađa masovna grobnica u hrvatskom Pounju nastala je u septembru1992. godine na lokaciji Vasića Bare, naselje Meminska, Hrvatska Kostajnica u kojoj su otkrivena četiri tijela Bošnjaka iz prijedorskog sela Čarakovo. Ubijeni su Izet Behlić, Esad Kaltak, Fikret Behlić i Redžep Behlić.

 

Na mjestu streljanja u Meminskoj danas je bio Senad Kaltak, sin ubijenog Esada, naglašavajući da je teško živjeti u okovima teškog bola.

 

Minka Hujić još uvijek traga za posmrtnim ostacima muža koji je bio sa žrtvama ekshumuranim na lokalitetu Vasića bare. Građani Čarakova koji su danas bili na mjestu gdje su ubijene njihove komšije uz dosta emocija govore o današnjem skupu. Malo je nedostajalo da i predsjednik Udruženja građana Čarakovo Suad Mujdžić završi u masovnoj grobnici u Meminskoj.

U period 1991.-1995. godine sa područja Općine Majur, ubijene su 54 nevine žrtve, od kojih su velika većina bili civili.

 

Ova općina hrvatskog Pounja je 15. novembar proglasila Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata sa prostora Općine Majur, jer je tog dana 1991. godine ubijeno 20 civila. Tako je danas dužna počast odana i prijedorskim Bošnjacima ubijnim na lokalitetu Vasića bare, gdje je Republika Hrvatska podigla spomen obilježje. Imam džemata Čarakovo Huso Jašarević, zahvalio se Republici Hrvatskoj na uloženim naporima da se ne zaborave žrtve streljane na lokalitetu Vasića bare.

HUSO JAŠAREVIĆ

 

Predstavnicima porodica ubijenih, članovima Udruženja građana i žena Čarakovo kao i ostalim prisutnim na današnjoj komemoraciji, u ime predsjednika vlade Hrvatske obratio se Špiro Janović koji je naglasio da su žrtve Čarakova ubijene u Meminskoj zaslužuju poštovanje.

ŠPIRO JANOVIĆ

 

Predstavnici porodica ubijenih, članovima Udruženja građana i žena Čarakovo, danas su prisustvovali Danu sjećanja na žrtve Domovinskog rata s područja općine Majur. Bila je to prilika da se sa svojim domaćinima prisjete nevinih žrtava.

U ime Udruženja građana Čarakovo vijenac na spomen obilježje u Majuru su položili Minka Hujić i Suada Mujdžić.

Predsjednica Udruženja žena Čarakov,a, Jasmina Mujdžić, pozvala je načelnicu općine Majur da posjeti Čarakovo.

 JASMINA MUJDŽIĆ

 

Pored lokaliteta Vasića Bare u Hrvatskoj Kostajnici, ekshumirana su četiri tijela. Pripadnici vojske i milicije SAO Krajine su streljali prijedorske Bošnjake i na drugim lokalitetima. U šumi Zelenika 13 i na području Baćina 10 nevinih žrtava.

Senudin Safić /Mojprijedor.com

 

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.