Izdvajamo

Naše još jedno Kozaračko djete Zlata Kenjar je završilo fakultet sa najboljim uspjehom 1 (jedinicom, u Njemačkoj je ovo najviša ocjena) za Zdravstvenog Menadzera(Gesundheit Menagment) te dobila posao u Social Holding Mönchengladbach i druga je osoba do gospodina Wallrafen Helmut(koji je upravitelj od cirka 900 radnika u zdravstvu) U istoj je ustanovi i Zlatina mama Samira Kenjar, zaposlena kao jedna od 6 (Gesundheit beauftragte) osoba za nadgledanje zdravog i ispravnog djelovanja u poslu. Kako rekoh Zlata je rodzena 9.10.1993. DANAS IMA ROĐENDAN, ujedno želim joj sretan rođendan. Dijete rođeno u vrijeme rata. Kada je njen otac Ismet Kenjar (Zubnitechnicar), logoraš Keraterma ,Omarske,Trnopolja izašao krajem 92 iz Bosne je sa suprugom Samirom nastavio zivot u Njemačkoj te su dobili djecu Zlatu i Benjamin Kenjar. Benjamin je kao 20. godišnji Kozarčanin poslije završene gimnazije nastavio da studira u pravu Elektrotechnike i Trgovackog Menagmenta.

Tokom školovanja imala je ogromnu podršku roditelja. Mama Samira kao najbliža kćerki je uvijek bila spremna saslušati i dati koristan savjet, jer je naravno bilo puno iskušenja kad je trebalo mišljenje, savjet i podška za savlađivanje prepreka.
Naravno i otac Ismet je bio jak vjetar u leđa i pomoć u svakom pogledu.

Dok se dopisujem sa Zlatom i pitam o njenom životu, školovanju. Ona mi piše:
"Prvo da ti kažem da sam ponosna što sam kozarčanka i volim Kozarac i cijelu BiH. Pa nastavlja: Moja dvostruka studija mi nudi praktično orijentisano učenje i rad - a to me inspiriše na putu moje karijere u budućnost. Posebno u zdravstvu, studija orijentisana na aplikaciju je veoma važna jer moram praktično znati kako najbolje mogu pomoći ljudima. Koncept nedeljne promene mi omogućava da direktno i efikasno primenim teorijski sadržaj učenja primenimo na praksu. Uvjerena sam da je dual studijski program u IUBH izvrsna priprema za moju budućnost."
Zatim dodaje da se taj pravac konkretno fokusira na ljudsko zdravstvo ali i općenito, na zdravstveni sistem, Management bolnica, ordinacija i drugi zdravsteni opština..

Nijaz-Caja Huremović

Juče smo živjeli zajedno,

danas smo pouka jedno drugom

- Mustafa Širbić