Izdvajamo

Firma kćerka kompanije Ivančica Ivanec d.d. iz Hrvatske, najpoznatije po proizvodnji dječijih cipelica pod brendom Froddo, u Kozarcu kod Prijedora uspješno posluje već dvanaest godina.
U kozaračkoj Novoj Ivančici zaposleno je oko 195 radnika od kojih većina radi u proizvodnji na izradi gornjih dijelova dječije obuće Froddo.

Svake sedmice iz Kozarca u Hrvatsku isporučuju se proizvodi Nove Ivančice. Karika su u lancu proizvodnje Froddo obuće koja se distribuira na preko 1.000 prodajnih mjesta širom svijeta.

 

Rade za poznatu marku

– Proizvodimo za poznatu dječiju marku Froddo, sve vrste dječije obuće. Od obuće za bebe koje još ne hodaju, što je ujedno i najspecifičniji proizvod koji malo kompanija inače radi zbog strogih ekoloških standarda koji moraju biti zadovoljeni, pa do obuće za djecu predškolskog i školskog uzrasta – kaže za BiznisInfo generalni direktor Nove Ivančice Emir Brljak.

U fabrici u Kozarcu završi se kompletan gornji dio obuće koji se u matičnoj kompaniji u Ivanecu finalizira, oprema i distribuira u veleprodajne i maloprodajne kanale.

 

 U Hrvatskoj Ivančica ima 30 vlastitih Froddo shopova i vrlo uspješan web shop, dok se u Bosni i Hercegovini njihova obuća može kupiti u najvećim trgovinama obućom, Astri i Borovu, i nekim drugim prodajnim mjestima.

Većina fabrika obuće između sezona prave pauze, sa Novom Ivančicom to nije slučaj. Fabrika punim kapacitetom radi svih 12 mjeseci, o čemu brine matična firma u Hrvatskoj, kako bi proizvodnja neometano tekla i odgovorila standardima i zahtjevima svih tržišta na koje se obuća distribuira.

Održava se visoki standard funkcionalnosti opreme i kontinuirano se ulaže u novu opremu.

Nova zapošljavanja

U proširenje proizvodnog kapaciteta uložiće se ove godine 100.000 KM.

– Zbog povećanja volumena proizvodnje povećavamo i proizvodni kapacitet. Ove godine instalirana je nova proizvodna linija koja će zapošljavati 50 radnika, za rad u dvije smjene.

 

 Postepeno punimo liniju novim radnicima, te je do sada zaposleno novih 25 radnika a uskoro će biti raspisan oglas za daljnje zapošljavanje – kaže Brljak.

Zbog specifičnosti posla svi radnici prolaze internu dvomjesečnu obuku prije nego što počnu samostalan rad u proizvodnji.

Radnik je najvažniji

– U periodu obuke nastojimo radnika usmjeriti na zahtjeve tržišta kako bi se u kasnijem periodu što bolje razumjeli zahtjevi kvalitete rada i rokova isporuke – priča nam Brljak.

Poznata je karakteristika obućarske industrije da uspješnost izvođenja svake operacije ovisi o vještinama radnika i zajedničkom cilju stvaranja kvalitetnog proizvoda prema zahtjevima kupaca.

 

 Menadžment usmjeren timski rad

– Uvijek se trudimo da radnik bude na prvom mjestu. Timski rad i kvalitetna interna komunikacija naš je prioritet. Nastojimo što bolje upoznati radnika i jačati međusobno povjerenje – kaže Brljak i dodaje kako se u kompaniji vodi računa o tome da su sva prava radnika u potpunosti zadovoljena.

Svi radnici imaju obezbjeđen prevoz do posla i nazad, topli obrok u fabrici, regres, slobodne dane za vjerske praznike i redovitu isplatu plate svakog 15-og u mjesecu – kaže Brljak.

 

 Zbog svega toga u fabrici nemaju problema sa odlaskom radne snage.

– Svako radi svoj posao i svi zajedno trudimo se da napravimo atmosferu kolektiva gdje nije bitan pojedinac nego tim – zaključuje Brljak.

biznisinfo.ba

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.