Izdvajamo

 

Poštovani mediji i ostali,

U petak, 26. maja 2023. godine od 11.00 sati, na lokaciji bivšeg logora Trnopolje kod Prijedora, članice Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalni Savez udruženja logoraša regije Banja Luka, Udruženje Iogoraša "Prijedor '92." i Udruženje logoraša Kozarac, realizuju manifestaciju obilježavanja i pamčenja 31. godišnjice od formiranja koncentracionog logora Trnopolje, terora kroz koji su prolazili logoraši tokom agresije za našu jedinu državu Bosnu i Hercegovinu, i žrtve koju su oni podnijeli u toj borbi. Logor Trnopolje, poznat kao najmasovniji logor za civile nakon 2. Svjetskog rata, kroz koji je prošlo preko 23000 logoraša. Torture koje je prošao toliki broj logoraša je teško i opisati, a kamo li shvatiti i osjetiti. Ono što možemo danas je isporučiti prava logorašima, istinu i pravično sudenje!

Posmatrajuči globalne trendove, ne možemo da se otmemo zaključku da u ljudskoj historiji, često dođu periodi velikih ispita za demokratiju, pravdu i istinu, i da na tim ispitima često padnu oni za koje smo smatrali da bi ih trebali, kao formalni nosioci tih vrijednosti, prvi položiti. Vremena u kojima živimo upravo su takva, dešavanja u Ukrajini, dešavanja u našoj regiji, pa i dešavanja i odluke značajnih osoba u našoj državi, počesto odstupaju od tih načela demokratije, pravde i istine. Svugdje postoje oni koji kontinuirano vuku u greške, bol i patnju svih drugih i drugačijih, ali hvala Bogu, pa isto tako uvijek postoje i oni sprenmi na žrtvu na strani pravde i istine, po svaku cijenu!

Logoraši su predvodnici takvih, logoraši Trnopolja, Omarske, Keraterma, ali i logoraši Sušice, Dretelja, Batkovića, Heliodroma, Luke, Kamenice, Šljivovice i svih drugih 657 logora. Logoraši i danas, neumomo svjedoče o istini i pravdi u BiH, u SAD, Njemačkoj, Italiji... i ne odustaju! Ugledajmo se na logoraše, ali dajmo i lični doprinos da svjetlo istine, mir i suživot na često gorkoj, ali zdravoj istini zavlada, ne samo na ovim našim prostorima, nego i šire. Opredjelimo se i budimo borci svjetla istine i pravde, a ne mraka i beznađa... krajnji je momenat...

DA SE NE ZABORAVI-DA SE NE PONOVI

Predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini

prof.Seid Omerović,mr.ecc

Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?