Izdvajamo

 

Udruženje Prijedorčanki „Izvor“ u saradnji sa udruženjima iz Sanskog Mosta, Bosanskog Novog, Bosanske Dubice i Prijedora, organizovalo je današnju „Šetnju za mir, ljubav, poštovanje i ravnopravnost“.

Kroz glavnu prijedorsku ulicu prošle su žene noseći transparente koji su upozorili na potrebu solidarnosti i pružanja značajnije instiucionalne podrške ženama Bosne i Hercegovine.

Posebno je naglašen značaj solidarnosti među ženama, ali i adekvatna pažnja nadležnih institucija. Predsjednica Udrženja žena „Novljanke“ iz Bosanskog Novog, Besima Fetibegović kaže da nije zadovoljno položajem žena u našem društvu i da je krajnje vrijeme da se učine konkretniji napori.

Današnja „Šetnja za mir, ljubav, poštovanje i ravnopravnost“, u Prijedoru organizovana je povodom sedmice ženske solidarnosti i 8. marta Međunarodnog dana žena.

 

Predsjednica Udruženja Prijedorčanski „Izvor“ koje se bavi prikupljanjem podataka o uvijenim i nestalim Prijedorčanima nesrpske nacionalnosti u periodu 1992.-1995. godina, Seida Karabašić, ističe značaj mira, ali i poštivanja prava žena. „Šetnja za mir, ljubav, poštovanje i ravnopravnost“ u Prijedoru organizovana je uz podršku Robert Bosch Fondacije. Naredne godine za mir, ljubav, poštovanje i ravnopravnost će se šetati glavnom ulicom bosanskonovske općine.

 

Senudin Safić /Mojprijedor.com

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.