Izdvajamo

Danas je u Travniku, pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, održana 16. redovna sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na početku sjednice razgovaralo se o aktivnostima reisu-l-uleme i članova Vijeća muftija između dvije sjednice.

Na prijedlog Vijeća Muftijstva bihaćkog i na osnovu zaključka nadležne Komisije Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Vijeće muftija donijelo je fetvu o proglašenju područja u Prijedoru i dolini rijeke Sane šehitlucima i područjem najtežih zločina s elementima radnji učinjenja genocida (kako su u svim prvostepenim (Karadžić, IT-95-5/18) i pravomoćno okončanim sudskim postupcima (Krajišnik, IT-00-39; Brđanin, IT-99-36; Stakić, IT-97-24; Sikirica, IT-95-8) utvrdila sudska vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju) počinjenih u agresiji na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992. – 1995.

Kao takva proglašena su šehidska mezarja: Kamičani u Medžlisu IZ Kozarac, Skela, Bišćani, Rakovčani, Rizvanovići, Hambarine, Čarakovo i Zecovi na području Medžlisa IZ Prijedor, Vrhpolje u Medžlisu IZ Sanski Most, Biljani i Pudin Han na području Medžlisa IZ Ključ te Blagaj Japra u Medžlisu IZ Bosanski Novi.

Prema tekstu fetve, ovi šehitluci za trajno imaju svoj hurmet, s posebnim normama ponašanja za muslimane i muslimanke. Donesena je i Fetva o obaveznom dijagnostičkom ispitivanju životinje, koja je namijenjena za kurban na zaraznu bolest bruceloze i druge bolesti.

Vijeće muftija je raspravljalo i o Izvještaju o provođenju Plana aktivnosti Vijeća muftija i uputa nadležnim organima i ustanovama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u vezi s integriranjem grupa i pojedinaca koje djeluju izvan sistema IZBiH. Konstantirano je da se iz izvještaja vidi da se Islamska zajednica kontinuirano bavi ovim izazovom te je zaključeno da će se i dalje svi nivoi zajednice u domovini, domovinskim zemljama i dijaspori nastaviti kroz nove projekte i nove mjere, te dodatnu podršku već postojećim angažirati na polju suzbijanja pojedinaca i grupa koje svojim djelovanjem razbijaju jedinstvo muslimana i promoviraju tradicionalnom učenju islama strane interpretacije vjere.

Vijeće je raspravljalo i o načinu obavljanja namaza bosanskih hadžija u mekkanskim hotelima i Izvještaju Komisije Tuzlanskog muftijstva i Vakufske direkcije o izgradnji spomen-obilježja – turbeta narodnom heroju, rahmetli Nesibu Malkiću. Donesena je i odluka o načinu raspodjele sredstava od fidje (otkup za one koji ne mogu postiti), kojom se osigurava da se prikupljena sredstva troše samo za šerijatom određene svrhe.

Na kraju je Vijeće donijelo Odluku o učešću muftija iz Sjeverne Amerike i Australije u radu Vijeća muftija, a ovoj sjednici je prvi put prisustvovao i novoimenovani muftija za Sjevernu Ameriku Sabahudin ef. Ćeman.

Vijeće je razmatralo više prijedloga Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine. Vijeće je dalo saglasnost za četrdeset novih uvakufljenja čime se nastavlja trend zavještavanja novih vakufa i rehabilitacije već postojećih.

Dan ranije organizirano je savjetovanje na kojem se razgovaralo o prednacrtu Pravilnika o organizaciji i radu medžlisa i džemata Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Osim članova Vijeća muftija, savjetovanju su prisustvovali i članovi Rijaseta IZBiH, a prednacrt je upućen u daljnju proceduru i javnu raspravu po medžlisima.

Avaz/Islamskazajednica.ba


Evo vam ova misao Meše Selimovića za buđenje i razmišljanje.

"Život je izbor a ne sudbina, jer običan čovjek živi kako mora a pravi kako hoće. Život na koji se bez otpora pristaje to je bjedno tavorenje, a izabrani život je sloboda. Čovjek posta...je slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem."