Izdvajamo

Danas, srijeda 21.11.2018., poslije podne namaza, u Mutničkoj džamiji, održana je centralna mevludska svečanost, koju povodom rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, A.S., tradicionalno organizuje MIZ Kozarac.

Mevludu u Mutničkoj džamiji prisustvovao je jako velik broj vjernika iz svih džemata koji su prigodnim programom i predavanjem o životu Poslanika islama obilježili rođendan Božijeg odabranika.

Gost predavač bio je Dr.Rifet Šahinović, profesor u Medresi "Džemaludin ef Čaušević" u Cazinu. On je govorio o nemjerljivom značaju Muhammedovog poslanstva za sve ljude svijeta, o njegovom životu i misiji.

Glavni imam, Amir ef Mahić, istakao je da mevlud ima za cilj da vjernike nauči načinu života poslanika Muhammeda, koji je bio čovjek i poslanik i uzor kako treba živjeti. Poslanik je podučavao kako se treba ponašati prema roditeljima, supružnicima, rodbini, komšijama, te kako pomagati bolesne, siromašne i nemoćne.

Mevlud su proučili 69 polaznika mektebske nastave iz svih džemata Medžlisa Islamske zajednice Kozarac. Kroz mevlud, vjernici se podsjećaju poslanika Muhammeda alejhiselam i njegov život koji je model identifikacije za svakog muslimana. Samim učenjem mevluda i salavata na poslanika, želimo da više upoznamo poslanika da bi mogli slijediti njegov put i njegov život.

Sve pohvale džematu "Mutnik-Stari grad" za lijepu organizaciju ove svečanosti.
Pohvale Aktivu žena Medžlisa Kozarac, one su pripremile limunadu i halvu.

Po završetku programa, Medžlis Islamske zajednice Kozarac uručio je 218 prigodnih paketića za sve redovne mektebske polaznike.

Nijaz-Caja huremović

Takođe i ove godine, kao i prethodne, organizirano je mektebsko takmičenje iz oblasti Sire ( životopisa ) Muhammeda a.s. Kolika je bila zainteresovanost za ovu vrstu takmičenja, najbolje pokazuje podatak da se za ovo takmičenje prijavilo 37. mektebsko dijete. Kao i prethodne godine, odlučeno je da šest najboljih takmičara iz Sire ( životopisa ) Muhammeda a.s. dobije diplomu i prigodnu nagradu.

Takmičenje je održano istog dana kada i centralni mevlud, u Mutničkoj džamiji sa početkom u 8.00 sati. Nakon pismenog ispita, kojeg su prethodno pripremili a kasnije i ocijenili svi Kozarački imami, dobiveni su sljedeći rezultati, a to su:

 Nukić Ajla – osvojila je prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 300 KM;

Tica Merjema – osvojila je drugo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 250 KM;

Žerić Nejla – osvojila je treće mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 200 KM;

 Mahić Zekerija – osvojio je treće mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 200 KM;

( Nejla i Zekerija su ostavarili isti broj brodova na takmičenju )

 Halak Amira – osvojila je četvrto mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 150 KM;

 Beganović Hadžera– osvojila je peto mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 100 KM;

 Hrnić Emina – osvojila je šesto mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 50 KM.

Glavni imam Amir ef. Mahić je u toku centralnog mevludskog programa proglasio pobjednike, naglasivši između ostalog da ovo takmičenje ima za cilj da se mektebski polaznici što bolje upoznaju sa životom Muhammeda a.s., a stimulaciju za upoznavanjem ( učenjem ) svakako im mogu dati vrijedne nagrade koje je tom prilikom uručio Teufik Kulašič, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Kozarac.

Jasmin ef Glamočanin

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.