Izdvajamo

Povodom mubarek noći Lejletu-l-kadr u džematu je prije akšam namaza održan program povodom ove nam odabrane noći.

 

Prenosi se da je Muhammeda s. a. w. s. rekao da je noć Kadr "vedra i blaga noć, ni vruća ni hladna, a u njeno jutro sunce izlazi slabo i rumeno", kako bi je vjernici bolje mogli prepoznati, a sve do zore sa neba ne padne nijedna zvijezda.

 U nasem džematu, 27. noći se osjetila vedrina na licima džematlija, blagi i tihi govor naše djece učesnika programa i miris vrućeg somuna i pite.

 

Džamija je bila ispunjena njenim džematlijama, ibadetom, zikrom. Ispunjena baš onako kako dolikuje ovoj nam odabranoj noći.

 

 

Uz bogat program popračen čitanjem hadisa, ajeta, recitacija naše dječice, učenjem Ilahija naše horske sekcije, prigodnim govorom ovogodišnjeg softe Aldina Bajramovića i Elvedina ef. Softića, mevluda, Yasina dočekali smo vrijeme iftara i akšam namaza.

 

Nakon čega su članovi Mreže mladih pripremili iznenađenje za naše hanume.

 Nakon ovog preselili smo se u našu divanhanu za zjednički iftar. Poslije iftara, teravije druženja, i noćnog namaza dočekali smo sehur i sabah namaz.

 

Molimo Allaha dž.š. da nam primi naše dove, oprosti grijehe i nagradi sve one koji na bilo koji način doprinješe da ova blagoslovljena noć protekne u jednoj prelijepoj atmosferi.
Ya Rabbi učini da naši džamijski safovi budu ispunjeni do zadnjeg mjesta. Amin.

hajr.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.