Izdvajamo

Povodom mubarek noći Lejletu-l-kadr u džematu je prije akšam namaza održan program povodom ove nam odabrane noći.

 

Prenosi se da je Muhammeda s. a. w. s. rekao da je noć Kadr "vedra i blaga noć, ni vruća ni hladna, a u njeno jutro sunce izlazi slabo i rumeno", kako bi je vjernici bolje mogli prepoznati, a sve do zore sa neba ne padne nijedna zvijezda.

 U nasem džematu, 27. noći se osjetila vedrina na licima džematlija, blagi i tihi govor naše djece učesnika programa i miris vrućeg somuna i pite.

 

Džamija je bila ispunjena njenim džematlijama, ibadetom, zikrom. Ispunjena baš onako kako dolikuje ovoj nam odabranoj noći.

 

 

Uz bogat program popračen čitanjem hadisa, ajeta, recitacija naše dječice, učenjem Ilahija naše horske sekcije, prigodnim govorom ovogodišnjeg softe Aldina Bajramovića i Elvedina ef. Softića, mevluda, Yasina dočekali smo vrijeme iftara i akšam namaza.

 

Nakon čega su članovi Mreže mladih pripremili iznenađenje za naše hanume.

 Nakon ovog preselili smo se u našu divanhanu za zjednički iftar. Poslije iftara, teravije druženja, i noćnog namaza dočekali smo sehur i sabah namaz.

 

Molimo Allaha dž.š. da nam primi naše dove, oprosti grijehe i nagradi sve one koji na bilo koji način doprinješe da ova blagoslovljena noć protekne u jednoj prelijepoj atmosferi.
Ya Rabbi učini da naši džamijski safovi budu ispunjeni do zadnjeg mjesta. Amin.

hajr.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Al' mi moja mati nikad ne znade objasniti zašto ja sad nemam sadašnjosti a o buducnosti da i ne pricam. O prošlosti citam, ali je malo kasno, a da sam znao, da smo svi znali, da nam je receno, sad bi bezbeli kahvendisali kod Šide ili kod Saje cifuta il' pred Indeksom, Oazom ili u Trinestici, ko što su radili oni naši jarani, kojih više nema, prije dvadesetak godina. (Novembar 2011.)