Izdvajamo

Danas je reisu-l-ulemu Husein ef. Kavazovića muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović sa saradnicima informisao o tome da je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini od nadležnog entitetskog Ministarstva prosvjete i kulture dobila rješenje kojim se utvrđuje potreba osnivanja privatne vjerske srednje škole - Medresa Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini «Reis Ibrahim-ef. Maglajlić» u Banja Luci.

Na sastanku se razgovaralo o sljedećim koracima i uslovima koji se trebaju ispuniti kako bi se ovaj projekat realizirao u planiranim rokovima.


islamskazajednica

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.