Izdvajamo

Redovna sjednica organizacionog odbora za šehidsku dženazu u Prijedoru i Kozarcu održana je u Bihaću. Sjednicom je predsjedavao predsjednik organizacionog odbora muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Prisutni su bili svi članovi organizacionog odbora; muftija bihaćki, predstavnici Islamske zajednice iz Prijedora i Kozarca, predstavnici žrtava jednog, te predstavnik Instituta za traženje nestalih.

Konstatovano je da će se ove godine dženaza i program 20. jula organizirati na musalli Memorijalnog centra u Kamičanima pored Kozarca sa početkom u 12 sati. Sadržaj programa će naknadno biti dostavljen javnosti. U proceduri je pribavljanje svih potrebnih saglasnosti porodica žrtava za održavanje dženaze. Do sada je osam porodica iskazalo svoj pristanak na ukop ove godine, a iz organizacionog odbora očekuju da će se konačni broj žrtava za ukop ove godine znati neposredno pred samu dženazu, jer veliki broj žrtava ima brojne porodice u dijaspori, koji zbog pandemije koronavirusa nisu u prilici prisustvovati dženazi svojih najmilijih.

„Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH na svojoj redovnoj sjednici održanoj 17. marta 2020. je usvojilo Protokol dženaze za šehide Prijedora i Kozarca 20. jula. Cijeli set aktivnosti i jasno preciziran program i redosljed aktivnosti je definisan ovim protokolom. Dženaza će biti 20. jula 2020. godine na musalli Memorijalnog centra u Kamičanima pored Kozarca, a program posvećen ovom važnom datumu će početi u 12 sati. Svakako, problem s kojim se svi mi suočavamo u vezi pandemije koronavirusa nas u mnogo čemu limitira, ali ono što sada možemo reći jeste da će se program onako kako je i planirano održati u naznačeno vrijeme.“ – izjavio je muftija bihaćki i predsjednik organizacionog odbora hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Iz organizacionog odbora su pozvali sve građane koji budu u prilici prisustvovati ovoj dženazi i programu da poštuju mjere donesene od strane epidemioloških stručnjaka i nadležnih državnih organa, te instrukcija i uputstava koje je uputila Islamska zajednica u BiH.

 

muftijstvobihacko.ba

Ponekad mi se cini da kad mi duša zaplace, zaplace i moja Caršija.

Cini mi se da zaplace tiho i tužna dok ljepotu pruža onim što ljepotu samo uništiti znaju. Cini mi se da cujem uzdah ptice kad na kesten sleti kraj ruševina Asker džamije u Starom gradu koje tamo više nema

Uzdahnete li i Vi ponekad ????....