Izdvajamo

 

Članovi Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula - Dana sjećanja na žrtve ratnog zločina u Prijedoru 1992. godine danas su na su konferenciji za novinare u Bihaću prezentirali aktivnosti za kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru "Kamičani", koja će biti klanjana u utorak, 20. jula. Ove godine bit će ukopano 12 žrtava.

Tada će još jednom biti evocirano sjećanje na zločin kada je samo u jednom danu ubijeno više od 800 Bošnjaka i Hrvata iz doline Sane.

U Prijedoru ubijeno više od 3. 000 Bošnjaka i Hrvata

"Bihaćko muftijstvo je u proteklom periodu radilo na pripremi i organizaciji kolektivne dženaze i svih drugih aktivnosti, tako da možemo potvrditi da će sve muftije i članovi Rijaseta Islamske zajednice u BiH prisustvovati dženazi. Na ovaj ćemo se način sjetiti i odati poštovanje svim žrtvama u Prijedoru i dolini Sane. Također ćemo svi zajedno na Bajram iz Memorijalnog centra "Kamičani" poslati poruku sjećanja i poštovanja svih žrtava, ali i još jednom apelovati na nadležne državne institucije da se maksimalno angažuju u procesu traženja nestalih osoba, kako bi i one mogle biti dostojanstveno ukopane", kazao je muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić.

Mujo Begić iz Instituta za nestale osobe potvrdio je kako je u ljetnim mjesecima 1992. godine u Prijedoru ubijeno više od 3. 000 Bošnjaka i Hrvata.

"Nažalost, još tragamo za više od 500 žrtava, koje nismo ekshumirali i omogućili njihov ukop. Ove godine ukopavamo šest žrtava sa lokaliteta masovne grobnice Korićanske stijene, dvije sa lokaliteta grobnice Jablanica - Prosara u općini Bosanska Gradiška, jedna je žrtva sa lokaliteta Hrastove glavice, jedna iz Tomašice i ostale sa lokaliteta Kozarca. Ove godine ukopavamo oca i sina, Himzu i Fikreta Marošlića, koji su imali 52, odnosno 21 godinu kada su ubijeni", kazao je Begić.

Kolona s posmrtnim ostacima ići će kroz Krajinu

Ovogodišnja kolona sa posmrtnim ostacima neće ići direktno od Sanskog Mosta prema Memorijalnom centru "Kamičani", nego će prethodno proći kroz Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosansku Krupu i Bosanski Novi. Tako će građani svih tih gradova imati priliku odati poštovanje svim žrtvama ratnog zločina u Prijedoru.

Najavljeno je i održavanje Prvog biciklističkog maratona "Bihać - Prijedor", a biciklisti iz Unsko-sanskog kantona i njihovi gosti prema Prijedoru će krenuti sa Gradskog trga u Bihaću, u ponedjeljak, 19. jula - tačno u podne.

 

agencije

Budite ponosni na naše kozaračke borce, oficire i generale armije Republike Bosne i Hercegovine. Budite ponosni na naše očeve i majke, braću i sestre, jer oni živješe i umiraše časno. Budite ponosni jer pripadate narodu koji tlačen, proganjan i na pravdi Boga ubijan, a koji druge nije tlačio, proganjao i na pravdi Boga ubijao! Spram dušmanima budite ponosni i prkosni, a spram svojom braćom i prijateljima ponizni i milostivi! Neka nas sviju Uzvišeni Allah na tom putu pomogne!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.