Izdvajamo

 

U Prijedoru je održana redovna sjednica organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula – Dana sjećanja na masovna pogubljenja u Prijedoru i dolini Sane 1992. godine. Članovi odbora su usvojili prijedloge pododobra za sigurnost, medijske aktivnosti, vjerski sadržaj i biciklistički maraton. Usvojen je plan i vremenski okvir kretanja kolone sa posmrtnim ostacima žrtava.

"Ovo je bila redovna sjednica Organizacionog odbora. Nama je cilj da svake godine dograđujemo sadržaje na već postojeći kostur i da nam 20. juli bude mjesto okupljanja u Kamičanima bez obzira na broj žrtava kojima klanjamo dženazu. Na ovoj sjednici smo usvojili izvještaj i prijedloge pododbora za sigurnost i naglašena je važnost da svi planirani sadržaji proteknu u mirnoj atmosferi i bez ikakvih incidenata. Istaknuta je dosadašnja dobra saradnja sa entitetskim i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, koji su i do sada veoma prosfesionalno obezbjeđivali aktivnosti povodom 20. jula. I ove godine će kolona sa posmrtnim ostacima obići većinu gradova u Bosanskoj krajini, te se zadržati predviđeno vrijeme u svakom od gradova Sanski Most, Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Bosanski Novi, Prijedor i na kraju će stići u Kamičane u predvečerje 19. jula. Također smo potvrdili i rutu kretanja biciklističkog maratona koji će 19. jula krenuti iz Bihaća preko Bosanske Krupe, Bosanskog Novog, Prijedora i na kraju stići u Kamičane prije šehidskih tabuta." - izjavio je predsjenik organizacionog odbora muftija Mehmed-ef. Kudić.
Muftija Kudić je naglasio da je Organizacioni odbor dostavio na adrese predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, entitetskih i kantonalnih premijera poziv za proglašenje 20. jula 2023. godine danom žalosti na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.
"Prije nekoliko dana smo poslali poziv na adresu naših institucija da se 20. juli proglasi Danom žalosti na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, obrazloživši ovaj poziv statističkim podacima o razmjerama zločina koji se desio u Prijedoru i dolini Sane. Nadam se da će se ovaj poziv ozbiljno razmotriti i da će dobiti podršku iz ljudskih i civilizacijskih razloga. Bez obzira na ishod ovog našeg poziva, pozivamo građane, pravna i fizička lica, da 20. juli obilježe kao dan žalosti i ne planiraju organizaciju nikakvih aktivnosti koje nisu u skladu sa pijetetom i poštivanjem žrtava i njihovih porodica. To je minimum poštovanja kojeg trebamo iskazati kao ljudi prema ljudskoj žrtvi." - poručio je Kudić.

ORGANIZACIONI ODBOR ZA OBILJEŽAVANJE 20. JULA

Hoce li  ikada priznati.... ...... oni što pokušaše da unište našu buducnost.