Izdvajamo

 

U Prijedoru je održana druga sjednica organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula – Dana sjećanja na masovna pogubljenja u Prijedoru i dolini Sane 1992. godine. Sjednicom je predsjedavao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Danas su usvojeni izvještaji pododbora za brojne planirane aktivnosti i donesene odluke i smjernice za daljnje pripreme. I ove godine će biti klanjana dženaza za nekoliko osoba, s obzirom da se procedura oko dozvole za njihov ukop privodi kraju, nadaju se u Organizacionom odboru da bi se u narednim danima moglo izići sa konkretnim brojkama i imenima žrtava kojima će se klanjati dženaza 20. jula u Kamičanima.

"Danas smo imali veoma produktivnu sjednicu gdje smo usvojili izvještaje pododbora za organizaciju obilježavanja 20. jula. Donijeli smo niz odluka o organizacijskim smjernicama: inicijativa da se 20. juli proglasi Danom žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini, organizacija okruglog stola o masovnim grobnicama sa posebnim fokusom na Korićanske stijene. Usvojena je informacija o koracima koji su načinjeni radi što kvalitetnijeg obezbjeđenja i uređenja prostora gdje se odvija kompletan program 20. jula. Iznijeli smo očekivanje da će i ove godine veliki broj naših građana iz cijele Bosne i Hercegovine prisustvovati dženazi i programu 20. jula u Kamičima, te smo iskazali zadovoljstvo što sve dosadašnje pripreme teku željenom dinamikom. Nadamo se da će i ovaj 20. juli proteći u miru i da suosjećajnost, pijetet i pamćenje budu jedini razlozi našeg skupa u Kamičanima." - izjavio je nakon sjednice predsjednik Organizacionog odbora muftija Mehmed Kudić.

I ove godine je planiran biciklistički maraton Bihać - Prijedor - Kamičani, kao i povorka sa tabutima iz Šejkovače preko Sanskog Mosta, Bosanskog Petrovca, Bihaća, pa sve do Prijedora i Kamičana. O svim ovim i drugim aktivnostima, Organizacioni odbor će na vrijeme obavještavati javnost i pružati kvalitetne informacije o događajima i sadržajima obilježavanja 20. jula 2024. godine.

Organizacioni odbor - Prijedor 2024

 

Budimo jedni drugima krila a ne kora od banane.