Izdvajamo

Jučer je na stadionu FK Bratstvo u Kozarcu, sklopu manifestacije "Dani Kozarca 2017", odigrana revijalna utakmica Bratstvo - Dijaspora. Prije početka utakmice položeno je cvijeće ispred spomen ploče nevino ubijenim fudbalerima FK Bratstva i uz minut šutnje i proučenom El Fatihom odana počast svim nevino ubijenim fudbalerima.

Bilo je dosta dobrog fudbala. Igralo se fer i bez faula, jer cilj same utakmice je druženje i upoznavanje raje koji žive negdje u tuđini i raje koji žive ovdje u Prijedoru i Kozarcu. Rezultat nije u prvom planu, a za znatiželjne, Bratstvo je pobjedilo.

U poluvremenu utakmice djevojčica čije porjeklo je iz Kozarca, Turkanović, a živi u Belgiji, pokazala je svoje umijeće sa loptom. Žonglirala je na igralištu punih 10 minuta.

Poslije utakmice Bratstvo - Dijaspora, uslijedila je druga utakmica u kojoj su veterani Bratstva pokazali da još nisu zaboravili igrati. Podjelili su se u dvije ekipa, a bilo je više generacija, od onih koji su igrali tamo negdje početkom sedamdesetih pa sve do danas.
Najstariji je na utakmici bio je Ekrem žerić, a bili su tu još i Salkan, Mirza, Mirsad Fazlić prvi put u Bosni nakon 25 godina, Hune, Nedžad Žerić, Nadir, hođa Jasmin, Ćića, Repa, Štimac, Ekrem Kapetanović dao fantastičan gol, Repu lobovao, Abara, Sejo....

Poslije utakmice većina su završili u prostorijama Bratstva gdje su nastavili druženje.

Sanel Ilijazović je novo pojačanje u redovima FK Bratstvo, a dolazi iz FK Sloboda Bos.Novi. Trener Bratstva, Teufik Grozdanić zadovoljan sa novim pojačanjem i obećava još bolji fudbal u idućoj sezoni.

Besko Javor takođe bivši fudbaler Bratstva.

Mića Fazlić nakon 25 godina u Kozarcu. Nisam ga odmah prepoznao, a nakon srdačnog pozdrava on je imao jedno pitanje za mene, pa kaže: Imaš li još one kratke čizme što si igrao fudbal u njima. Sjetio se, a mene podsjetio na naše djetinjstvo i zajedničko igranje fudbala. Ja često nisam imao patike već sam u čizmama dolazio igrati fudbal, a kad je bilo ljepše vrijeme igrao sam bos, bez obuće.

Mića, dobro došao u svoj Kozarac i među svoju raju!

Naravno tu je i Repa, a Ćića je nezaobilazan.

Nijaz-Caja Huremović

https://www.youtube.com/watch?v=xDnPTnC5skI

 

Salkan u sredini, brko, živa legenda Kozarca.

 

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.