Izdvajamo

Danas su iz Bosanskog Petrovca na matičnu farmu Arifagićinvestment u Kozarac stigle 50 visoko steonih junica i koje će ući u proizvodnju kroz nekoliko mjeseci. U isto vrijeme, na farmu "Fana-Arifagić" Bosanski Petrovac odputovalo je 108 teladi, u dobi od 4 do 8 mjeseci, gdje će se vršiti tov bikova i uzgoj junica za proizvodnju.

 

O Današnjem transportu iz Petrovca u Kozarac i radu farme Arifagić priča, za Kozarac.eu, Jusuf Arifagić vlasnik farme:

"Danas smo sa naše farme iz Bosanskom Petrovcu ili "Fana-Arifagić" dotjerali nove 50 junice visoko steone. Teliva bi trebalo krenuti oko za par mjeseci, a to znači novih 50 krava u proizvodnji, što je za nas veoma bitno".

Istovremeno ćemo sa ove farme u Kozarcu prebaciti 108 teladi, oko 90 ženskih teladi i 18 muških, u Bos.Petrovac. Tamo ćemo vršiti tov bikova i uzgoj junica i ponovni povratak ovdje u proizvodnju. Na neki način se pokazuje da ovaj model, mogu reće sada sa sigurnošću, izuzetno dobro funkcioniše. Uzgajamo izuzetno kvalitetne junice na farmi u Bosanskom Petrovcu. Vjerovatno klimatski uslovi i ambijent u kojem borave u Petrovcu odgovara uzgoju.
Sve ovo što smo do sada uradili pokazuje se izuzetno dobro, dobro planirana strategija, dobro urađene stvari, sigurno ovoj farmi, kao i njenim radnicima daje jednu dugoročnu  ogromnu sigurnost."

"Kupili smo novi silažni kombajn, koji će nam mnogo olakšati pripremu hrane za stoku. Hrana će biti kvalitetnija, a to će uticati na povaćeanje količina mlijeka.
2017.godinu završavamo kao najveći proizvođač mlijeka u RS sa proizvedenih 3,2 miliona litara mlijeka sa tendencijom rasta". Kazao nam je Gospodin Arufagić

Nijaz-Caja Huremović

Kahrimanović kaže kako je teško procijeniti koliko je trenutno stanovnika u Kozarcu. "Negdje oko 8.000. Prije rata živjelo je ovdje blizu 25.000 stanovnika, od kojih je 95 posto bilo bošnjačko stanovništvo. Zato smo toliko i stradali. Sve kuće, svi objekti, sve je u Kozarcu bilo porušeno. Po zadnjem popisu ima nas oko 20.000."