Izdvajamo

Regionalni put R 477, koji povezuje Mrakovicu i Podgradce, na području Gradiške biće u potpunosti asfaltiran do kraja ove godine i prohodan za saobraćaj, a njegova izgradnja u mnogome će turistički značiti i za planinu Kozaru, na koju će brže stizati turisti iz Gradiške, Laktaša, ali i Slavonije.

Ovaj put predstavlja i saobraćajnu vezu između Prijedora i Gradiške, te olakšava buduća kretanja između ova dva grada.

Nenad Nešić, v.d. direktora “Puteva RS”, rekao je da je u prethodnom periodu asfaltirano 5,5 kilometara i da je do kraja prošle sedmice urađeno još tri kilometra.

“Planirano je da se ukupna dionica od 20 kilometara u potpunosti završi do kraja ove godine”, rekao je Nešić. Dodao je da vrijednost ove investicije iznosi 35,4 miliona KM, a radove izvodi preduzeće “Niskogradnja” iz Laktaša.

David Hajduković iz “Niskogradnje” Laktaši, koji je rukovodilac projekta izgradnje ove dionice puta, kaže da se krenulo i sa asfaltiranjem od strane Mrakovice ka Podgradcima, a da će ova dionica biti u potpunosti asfaltirana do kraja ove godine.

“Kontinuirano svaki dan postavljamo asfalt. Na sredini dionice imamo problem sa klizištem koji nije definisan projektom i sad čekamo novo tehničko rješenje, tu je sporna dužina od 200 metara koju je sad nemoguće sanirati, pa će taj dio možda ostati nezavršen i tokom zime”, kaže Hajduković.

On, međutim, kaže da, iako postoji taj problem na sredini dionice, biće napravljena zaobilaznica na tom mjestu koja će biti asfaltirana i bezbjedna saobraćajnica.

Hajduković je pojasnio da se put asfaltira u širini od 5,5 metara na pravcima i šest metara u krivinama, a bankine su po metar sa lijeve i sa desne strane.

Da je ovaj regionalni put od značaja i za planinu Kozaru, kaže Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka Kozara, koji ističe da će biti olakšan dolazak za turiste iz pravca Gradiške, Laktaša i Slavonije na ovu planinu.

“Sa strane Gradiške i Lijevča polja ima onih koji rado dolaze u Nacionalni park Kozara, tu su i turisti iz Slavonije, koja nema nikakva skijališta, pa zimi ima mnogo zainteresovanih koji dolaze dan-dva na skijanje”, rekao je Romčević.

Nezavisne novine

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...