Izdvajamo

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas sa delegacijom iz Bosanske Krajine o problemima na izgradnji autoputa Banja Luka - Prijedor.
Delegacija je predvodio zastupnik u Narodnoj skupštini RS Senad Bratić, a ministricu Turković informirali su o problemima vezanim za trasu autoputa Banja Luka – Prijedor, na području naselja Kozarac.

Istakli su da mještani Kozarca i Prijedora podržavaju izgradnju tog autoputa, ali da traže da se trasa projektuje na način da se izbjegnu naseljena mjesta i privatna imanja.

Kako su naglasili, mještani nekoliko mjesnih zajednica, na javnim raspravama, usprotivili su se rušenju oko 100 objekata, uništavanju najplodnijeg zemljišta na tom području i ponovnom raseljavanju povratnika u Kozarac te su ponudili i konkretno rješenje druge trase.

Ministrica Turković dala je podršku delegaciji iz Bosanske Krajine i zahtjevima mještana Kozarca te istakla da će u skladu sa svojim nadležnostima uložiti napore da bi se pokušalo naći rješenje, kojim će svi biti zadovoljni.

Naglasila je da je važno da se, tokom izgradnje autoputeva, vodi računa o privatnoj imovini te potrebama stanovnika koji žive u blizini izgradnje trase, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Zbogom, Kozaro
Postrojena stoji četa,
A sa strane narod stao;
Ljuta zima osvojila,
Dubok snijeg svuda pao.

Opširnije...