Izdvajamo

 

Sedamnaestogodišnji Omar Deumić, učesnik je XXVII takmičenja muzičkih škola Republike Srpske, održanog 18. i 19. maja 2021. godine, iz predmeta solfeđo i solo pjevanje, gdje je osvojio prve nagrade. Za solo pjevanje laureat, pobjednik kategorije. Predstavio se sa tri kompozicije: „Vergin tutto amor“ – F. Durante, „Sred šumnogo bala“ – P.I. Čajkovski i „Ala imaš čarne oči“ – I. Bajić, uz klavirsku saradnju, prof. Nikolina Railić. Domaćin ovogodišnjeg takmičenja je bila JU Muzička škola „Vlado Milošević“, Banja Luka. Dana 19.05.2021. godine u Kulturnom centru - Banski dvor, održan je koncert pobjednika.

Omar Deumić, učenik je II razreda Srednje muzičke škole „Savo Balaban“ Prijedor. Pohađa dva odsjeka, teoretski odsjek – muzički saradnik i instrumentalni odsjek – muzički izvođač – solo pjevanje. Osnovnu školu pohađao je u Kozarcu, a osnovnu muzičku u Prijedoru, instrument gitara, u klasi prof. Igora Motla. Solfeđo pohađa u klasi prof. Gorana Vulete. Solo pjevanje je pohađao u klasi prof. Anete Šurlan, a kasnije, obrazovanje nastavlja u klasi prof. Tijane Vuksan.

„Ljubav prema muzici gajim od malih nogu, a posebno prema pjevanju. Kroz godine sam vrijedno radio, kako bih usavršio svoj muzički talenat koji sam dobio u emanet i smatram da mnogo još trebam da učim i radim. Izuzetno sam zadovoljan uspjehom na ovom takmičenju i nadam se da ću nastaviti nizati uspjehe. Želja mi je da se nastavim baviti muzikom uz ostvarivanje novih poznanstava i da na najbolji način iskoristim dar od Boga, glas koji imam. Zahvaljujem se porodici, profesorima i svima koji me podržavaju na putu ka uspjehu.“ Kazao je Omar Deumić

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.