Izdvajamo

 

Kozarac sinoć, nezaboravno veče. U organizaciji KUD "KOZARA" Kozarac održana je 11.SMOTRA FOLKLORA "KOZARAC 2021.". Oko 150 članova iz sedam kulturno umjetničkih društava iz BiH je učestvovalo na smotri folklora koja je pred više stotina gledalaca održana sinoć nedelja 25.07.2021. na igralištu Osnovne škole Kozarac. Pjesme, plesovi i tradicionalni običaji raznih krajeva oduševili su prisutne gledaoce koji su svaku tačku popratili gromoglasnim aplauzom.

U 19.00 sati održan i defile sudionika kroz Kozarac. Oko 19.30 počo je program. Svi koji su prisustvovali smotri folklora, bili su oduševljeni viđenim.

Voditeljica programa bila je Nurfeta Arnautović.

U sklopu programa nastupilo je osam KUD-ova: KUD "KOZARA" Kozarac, KUD "GRADINA-GRADIŠĆE" Zenica, KUD "NOVOTRAVNIČKO BISERJE" Novi Travnik, Bošnjačka zajednica kulture "PREPOROD" Vitez, KUD "2.JUNI STANIĆ RIJEKA" Doboj Istok,KUD "NAŠA MLADOST" Ključ,KUD "ALE OBIĆ" Gradiška.

Ovo veče folklora u podkozarju, treba biti samo podsticaj da podržimo KUD-ove u održavanju tradicije.
Trebamo biti ponosni, jer mladi ljudi održavaju tradiciju ovih i drugih prostora kroz plesove, nošnje i drugo.

Veliko hvala gostima iz drugih gradova koji su došli uveličati ovu smotru, jedanaestu smotru folklora u Kozarcu. Nadamo se daljoj suradnji, kao i održavanju još puno smotri.

Smori folklora prisustvovala je i Ifeta Doglod iz Zenice, polufinalistica poznate emisije "Nikad nije kasno".

 

Svaka cast po kojzna koji put Caja tvoje ime treba zapisati zlatnim slovima i na ulaz u pijacu staviti naslov. LEGENDA KOZARACKOG CETVRTKA jer si to do sad zasluzio. DESETKA

Leka Ibric Mehmedagic
Četvrtak 01. Septembar 2016.