Izdvajamo

 

JP "Aerodrom Bihać" u UAE potpisalo Memorandum o razumjevanju
Aerodrom Bihać na korak do realizacije višegeneracijskog projekta
Ovo je znak i inicijativa našem osnivaču, obaveza da urade što su obećali

Potpisan Memorandum o razumijevanju Javnog preduzeća "Aerodrom Bihać" sa konzorcijem CHEMIE TECH DMCC (CTD) i EMIRATES GATES INVESTMENT, Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati.
Potpisnici; Adnan Bajrić u ime JP, direktor CTD Mazarali Kamumiya Saiyed i H.H Sheikh Saeed bin Tahnoon bin Saqar Al Nahyan za EGI.
Memorandum o razumijevanju je definiran shodno zakonima BiH, a u vezi pravnih, ekonomskih i dr. aktivnosti prije fizičke izgradnje. Shodno ranijem Memorandumu Vlade USK i Grada Bihaća sa istima.

“Memorandum je rezultat prethodne godine i razmjene informacija i razrade projekta, ne samo investitora iz UAE, nego i Turske i drugih država sa Bliskog i Dalekog istoka. Ovo je znak i inicijativa našem osnivaču - Gradskom vijeću Bihaća da se odredi koji model saradnje želi ponuditi investitorima, a našem finansijeru - Vladi FBiH je šansa da omogući adekvatne pretpostavke za potencijalne investitore kao što je eksproprijacija zemljišta što bi nam udjel - omjer suvlasništva povećalo ili is/finansira projekat do kraja i oduži se Krajini. Minimalno što mogu i trebaju uraditi jeste da izdaju suverene garancije u vezi minimalnog broja putnika - prometa, ali i Vlada USK-a da podrži realizaciju projekta, da Zakon o JPP ne ostane samo na papiru, jer ćemo imati širu društvenu, privrednu i dr. korist i značaj od Aerodroma.
Također, osnivač i finansijer trebaju uradi ono što su obećali, a mi u JP planirali kroz Trogodišnji plan aktivnosti, kako bi do kraja tekuće 2021., objavili javni poziv i shodno tenderu izabrali najboljeg investitora, te početkom 2022., počeli sa izgradnjom aerodroma i za godinu - dvije po/letili.
Na kraju, trebaće nam malo vremena da Aerodrom postane samoodrživ, odnosno profitabilan, a sigurno da hoće i to samo kroz nekoliko godina zahvaljući našoj krajiškoj dijaspori, privrednim aktivnostima sa Evropom, kao i turističkim sa Azijom. Ovo je historijska šansa za ostvarenje naših višegeneracijskih snova i želja, ali i razvoj privrede i turizma, približavanje domovine dijaspori, omogućavanje, dolaska, povratka i investranja u domovinu."
Adnan Bajrić v.d. direktora Aerodroma

Agencija IBC

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.