Izdvajamo

 

Platforma za progres podržava inicijativu građana Kozarca i protivi se izgradnji autoputa Banjaluka - Prijedor, na način kako je to sada predviđeno.

Jusuf Arifagić, privrednik i kandidat ispred Platforme za progres za predsjednika/ potpredsjednika entiteta Republika Srpska, mjesecima predvodi borbu građana najvećeg povratničkog mjesta u ovom entitetu, u pokušaju da sačuvaju svoja imanja, privredne investicije, Ukrajinsku crkvu i mekteb u Kamićanima. Ukoliko se autoput izgradi prema trenutnom planu, sve to će biti izgubljeno, a štetu će pretrpiti svi građani, privrednici, Republika Srpska i Bosna i Hercegovina.

Građani Kozarca podržavaju ideju izgradnje autoputa i predlagali su vlastima entiteta Republika Srpska druga rješena, ona koja bi predvidjela da autoput prolazi kroz nenaseljena područja i koja ne bi nanijela štetu nikome. Tako bi autoput Banjaluka - Prijedor mogao prolaziti 500 metara južno od zacrtane trase, kroz pusto i nenaseljeno zemljište. Ipak, čini se da vlasti nemaju sluha i da im nije stalo do građana, ali ni do sudbine ovog entiteta.

Platforma za progres poziva nadležne da promijene trenutni plan izgradnje autoputa Banjaluka - Prijedor i da, u saradnji sa građanima i strukom, pronađu najbolje rješenje koje će zadržati i privući investitore, zaštiti imanja i privrednike, te sačuvati vjerske objekte koji će trenutnim planom izgradnje biti ugroženi.

Ovdje se ne radi o interesu jednog naroda, ovo pitanje predstavlja problem svih naroda koji žive u Kozarcu. Novi autoput treba biti put pomirenja i budućnosti, a ne put inata.

Zbog Kozarca, eniteta Republika Srpska i Bosne i Hercegovine, neophodno je naći najbolje rješenje za sve.

Ponekad mi se cini da kad mi duša zaplace, zaplace i moja Caršija.

Cini mi se da zaplace tiho i tužna dok ljepotu pruža onim što ljepotu samo uništiti znaju. Cini mi se da cujem uzdah ptice kad na kesten sleti kraj ruševina Asker džamije u Starom gradu koje tamo više nema

Uzdahnete li i Vi ponekad ????....