Izdvajamo

 

Danas nedelja 23.oktobar 2022., u Kamičanima održan sajam ovaca. Organizatori manifestacije su Islam Melkić-Kićo i Amar Jauzović sa još par kolega.

Prvi sajam u našem kraju, a privukao je dosta izlagača ovaca rase Pramenka. Ovo je autohtona domaća ovca koja je nekada bila raširena u cijeloj Evropi, a sada je najzastupljenija u balkanskim zemljama.

Takođe tu su bili Bajro Šahbaz i Dule Melkić sa svojim konjima Hrvatski Hladnokrvnjak. Bajro mi priča da ova pasmina konja danas predstavlja najrasprostranjeniju pasminu konja u Hrvatskoj, pa i kod nas u Bosni i Hercegovini. Nastao je na području sjeverozapadnog dijela Hrvatske oplemenjivanjem domaćih kobila s pastusima hladnokrvnih pasmina iz Austrije, Mađarske, Belgije i Francuske.

Te Kićo sa svojim psom ovčarom rase Turski Kangal. Danas su Kangali prisutni u svim dijelovima moderne Turske gdje se obavlja ispaša stoke, a i na području Bosne i Hercegovine i cijelog Balkana.

Sajam je otvorio Islam Melkić-Kićo i zahvalio se svim učesnicima ove manifestacije, kao i svim prisutnim koji su došli da uveličaju i podrže "Prvi sajam ovaca u Kamičanima". Takođe obećao je da će već iduće godine nastaviti sa održavanjem sajma. Planira u budučnosti dva sajma godišnje, proljeće i jesen.

Današnjem sajmu predstavili su se i par povratnika, koji su se vratili u zadnjih desetak godina.

Posjetioci, kojih je bilo puno više od očekivanog, oduševljeni su sa onim šta su vidjeli, a tu je bila i muzika uživo te piće, kotlić i na kraju pečena jagnjetina.

Al' mi moja mati nikad ne znade objasniti zašto ja sad nemam sadašnjosti a o buducnosti da i ne pricam. O prošlosti citam, ali je malo kasno, a da sam znao, da smo svi znali, da nam je receno, sad bi bezbeli kahvendisali kod Šide ili kod Saje cifuta il' pred Indeksom, Oazom ili u Trinestici, ko što su radili oni naši jarani, kojih više nema, prije dvadesetak godina. (Novembar 2011.)