Izdvajamo

 

Dženaza će se obaviti u ponedjeljak u 13 sati na Gradskom mezarju Vlakovo

U 71. godini života, jutros je preminuo Jasmin Odobašić iz Prnjavora, koji je radio na pronalasku masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini, a posebno u Krajini.

Dženaza će se obaviti u ponedjeljak u 13 sati na Gradskom mezarju Vlakovo.

 

Odobašić je na početku rata bio u logoru. Po struci je advokat, a radio je, između ostalog u Institutu za nestale BiH, bio je dugogodišnji član Komisije za traganje za nestalim osobama u BiH i ekshumirao je brojne žrtve bez obzira na nacionalnu pripadnost iz osjećaja humanosti.

Odobašiću nije bilo teško ulaziti u jame. Sudjelovao je u ekshumacijama 16 prirodnih jama dubine do 100 m2 iz kojih je izvađeno 500 tijela. Ekshumirao je velike grobnice Staru Kevlani (456 tijela), Jakarina kosa (373 tijela), Hrastova glavica (126 tijela) Lisac (54 tijela).

Ekshumacije je radio direktno za Haški tribunal, a dva je puta protiv ratnih zločinaca (Brđanin, Krajišnik) svjedočio u Tribunalu.

 A.K./AVAZ

- U temeljima RS-a nisu, kako to patrijarh srpski kaže, ali i skoro svi političari iz RS-a, kosti najboljih srpskih sinova. U temeljima RS-a su kosti moga petnaestogodišnjeg brata, moga oca, dida, nane, kosti još 102 djece, a u tim temeljima sam mogao biti i ja koji sam, eto, uspio preživjeti i tri prijedorska logora i živi štiti i još mnogo toga - ističe Duratović.