Izdvajamo

 

Dženaza će se obaviti u ponedjeljak u 13 sati na Gradskom mezarju Vlakovo

U 71. godini života, jutros je preminuo Jasmin Odobašić iz Prnjavora, koji je radio na pronalasku masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini, a posebno u Krajini.

Dženaza će se obaviti u ponedjeljak u 13 sati na Gradskom mezarju Vlakovo.

 

Odobašić je na početku rata bio u logoru. Po struci je advokat, a radio je, između ostalog u Institutu za nestale BiH, bio je dugogodišnji član Komisije za traganje za nestalim osobama u BiH i ekshumirao je brojne žrtve bez obzira na nacionalnu pripadnost iz osjećaja humanosti.

Odobašiću nije bilo teško ulaziti u jame. Sudjelovao je u ekshumacijama 16 prirodnih jama dubine do 100 m2 iz kojih je izvađeno 500 tijela. Ekshumirao je velike grobnice Staru Kevlani (456 tijela), Jakarina kosa (373 tijela), Hrastova glavica (126 tijela) Lisac (54 tijela).

Ekshumacije je radio direktno za Haški tribunal, a dva je puta protiv ratnih zločinaca (Brđanin, Krajišnik) svjedočio u Tribunalu.

 A.K./AVAZ

"U ovoj novoj godini želim da moji pravi prijatelji ostanu kakvi jesu, te da ih steknem još puno više, to je nešto što teško nađeš a lako možeš da izgubiš. Prijatelji u kojima možemo potražiti najveću podršku. Znamo da će ostati uz nas nevažno kamo nas vodio naš lični put. Naravno i njima želim sve najbolje kao i sebi u ovoj novoj godini." Šerif Jaskić - Hifo