Izdvajamo

 

PETRINJA – U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje, u Sportskoj dvorani Osnovne škole Mate Lovraka u Petrinji, održana je tradicionalna Bošnjačka večer folklora i sevdaha. Zadovoljstvo ovogodišnjom 17.po redu večeri folklora i sevdaha u njihovoj organizaciji izrazio je Hajrudin Kulašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje.

 

„Drago mi je da i ove godine možemo održati Bošnjačku večer folklora i sevdaha, unatoč izborima koji su bili za predstavnike vijeća nacionalnih manjina. Mi smo se uspjeli konstituirati i nastavili smo dalje raditi. Pripremili smo za večeras dva kulturno-umjetnička društva, Mahala iz Sanskog Mosta i Kozara iz Kozarca. Oba društva su iz Bosne i Hercegovine. Osim njih, nastupili su Mehmed Goražda, Pavao Anić i na kraju uz Mehmeda Goraždu nastupio je Tamburaški sastav Čuvari uspomena“, otkrio je uoči ove manifestacije Kulašić.

 

Ovu tradicionalnu manifestaciju Vijeća podržao je i Grad Petrinja, a na organizaciji im je čestitala i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes. „Tradicija je ovu koju štuju naši manjinci i Bošnjaci. Sevdah, prekrasna melodija koja se sluša širom Hrvatske, ali ono što bih željela naglasiti je jedan odnos na zavidnoj razini Bošnjaka kao manjine i nas ovdje Hrvata, usuđujem se reći ne samo u Petrinji, nego i cijeloj Hrvatskoj, gdje možemo biti kao uzor drugima. Ovo je jedan lijepi način da kroz kulturu i glazbu njegujemo te svoje odnose“, rekla je između ostaloga Komes.

 

O planovima Vijeća do kraja godine, Kulašić otkriva : „Do kraja godine imao u planu put u Prijedor posjetiti šehidske mezaruke jer tamo je 3150 žrtava. Poslije toga, planiramo jedan posjet ponovno Srebrenici i Sarajevu, ili ćemo ići u Srebrenicu i Mostar. Do kraja godine obilježit ćemo i Dan državnosti BiH 25.studenoga, tako da naša godina je na neki način zaključena, a dva mjeseca su nam oduzeli manjinski izbori. Ali mi smo sve to odradili i nastavili smo dalje normalno raditi“, zaključio je Kulašić.

 

Dok su Mehmed Goražda te Tamburaški sastav Čuvari uspomena kao i Pavao Anić bili zaduženi za nekoliko pjesama sevdalinki, KUD Kozara iz Kozarca te KUD Mahala iz Sanskog Mosta, koji su prvi puta otkako postoje nastupili na području Republike Hrvatske, izveli su nekoliko plesnih točaka kako sa svojim najmlađim članovima, tako i s malo iskusnijim plesačima.

portal53.hr

"Srpski narod nije kolektivno kriv za zločine i otuda ima odgovornost da se od njih javno ogradi i to djelima. Zato su neizmjerno važne aktivnosti “Žena u crnom”, grupe “Četiri lica Omarske” iz Beograda ili Udruženja “Kvart” iz Prijedora"

kaže Mujagić za Avaz.ba