Izdvajamo

Kad sam se vratio iz Maglaja, pričam rođaku Eldinu Šahbazu gdje smo bili,  šta smo vidjeli i čuli. Pitam ga za situaciju u Švicarskoj, a on mi reče da su od prvog dana na nogama i ne zaustavljaju se. Udruženje Bosanaca i Hercegovaca u Sionu (Švicarska) na čelu sa Riadom Omerovićem i Eldinom Šahbazom je stupilo u kontakt sa Kadirom Džonlagićem. Sakupili su odeđenu količinu pomoći i poslali do Kadira, a on je isto već dovezao u Kozarac zatim podjelio ugroženom stanovništvu u okolini Zenice.

Zatim mi Eldin priča da su sakupili još jedan bus kućnih potrebština i lijekova koje je darovala CLINIQ DE VALAIRE. Pita me sa kim treba da stupi u kontakt kako bi robu preko granice dovezao. Upućujem ga na Medžlis IZ Kozarac. Poslije mi javlja da je već sve sređeno i dogovoreno. Pomoć ide u Odžak. Dogovoreno je da se sa Fantomima sastanu u Klašnicama i svi zajedno idu u Odžak. Kako dogovoreno tako učinjeno. Selim Softić i Senad Hromalić su šoferi koji su dovezli pomoć iz Siona.

U Klašnicama se sastaju, upoznaju sa Fantomima. Zatim nastavljaju put za Odžak.

Od Selima i naših Fantoma dobivam fotografije koje su oni pravili.

Selim mi priča kako je bilo i da su pomoć iz Siona istovarili u Odžački Lug, Odžak Radio. Pokazuje mi papire koje je dobio kao dokaz da je sve regularno isporučeno.

Lijekove su predali u Dom Zdravlja Odžak i za ovo mi pokazuje zahvalnicu.

Kod Selima vidim da je auto skoro puno sa potrebštinama. Pitam šta je kuda se sprema, on mi ispriča da će u subotu sa Planinarima iz Kozarca za Maglaj.

Sinoć mi dođe i priča da je bio u Maglaju. U isti čas tužan i radostan. Tužan je, kaže, čto je vido toliko nesreće, a sa druge strane sretan jer je mogao nekom pomoći, mada bi bio još sretniji da njegova pomoć nije potrebna i da se sve ovo nije desilo.

Ponovo mi daje fotografije koje je pravio u Maglaju. Priča mi Selim o Udruženju Bosanaca i Hecegovaca u Sion, o Eldinu i Riadu. Priča kako su svi Bosanci bez uztezanja davali pomoć ugroženim od poplava. Nije to veliki džemat ali su svi  dobra raja. Eldin daje sve od sebe kako bi pomogao, a sretan je jer ga familija podržava u radu.

Sa planinarima iz Kozarca je bio u naselju Bijela Ploča gdje su ih dočekali planinari Maglaja. Pomoć su djelili raji koja je došla na određeno mjesto.

Eldin Šahbaz mi reče da akcija ide dalje i da su već poslali 2 velika busa u mjesta oko Srebrenice, a jedan bus i prikolica su upućenu u okolinu Zenice.

Eldin kaže da je zahvalan svim Bosancima i Hercegovcima koji učestvuju u akciji, pomoć ugroženim od poplava i klizišta. Sve pohvale našoj raji u Sionu.

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...