Izdvajamo

Nesvakidašnji poduhvat dvojice prijatelja

Prijedorčanin sa adresom u Švedskoj, Samir Crnić, odlučio se za nesvakidašnji poduhvat. Sa svojim prijateljem iz Kosova Jašarom Durmišijem krenuo je 10.juna iz Švedskog grada Oskarshamn put Prijedora, ni manje ni više do biciklom.

U Prijedor su nakon 20-tak dana vožnje preko Njemačke, Češke, Slovačke, Mađarske i Hrvatske stigli za vikend. Pauze su često pravili, kampujući ispod svoja dva mala šatora.

 

Samir nam kaže kako se biciklizmom bavi zadnjih 20-ak godina.

“Ja i Jašar smo prijatelji oko 10 godina . Na ovom putu nismo imali nikakava neugodna iskustva nego samo pozitivna. Svijet je puno bolji nego što se o njemu piše u medijima.” poručuje Samir.

 

Ova nesvakidašnja akcija pobudila je interesovanje njihovih prijatelja koji su ih putem društvenih mreža svakodnevno bodreći pratili. U Prijedoru ga je dočekala radosna majka Sadeta.

 

 Nakon odmora u Samirovoj kući u Prijedoru, Jašar će svoje putovanje nastaviti dalje prema Ulcinju odakle će se uputiti ka Kosovu.

 

MojPrijedor.com Team

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.