Izdvajamo

Centrom grada Prijedora danas su prodefilovali mališani Dječijeg vrtića "Radost" kao učesnici maskenbala održanog povodom obilježavanja Nedjelje djeteta.


Na trenutak su na ulicama grada oživjeli prinčevi, princeze, vilenjaci, čarobnjaci, mornari i brojni drugi likovi iz crtanih filmova i bajki, a sve to sa ciljem podsjećanja na dječija prava i obilježavanja Nedjelje djeteta.

Ovo je tradicionalna manifestacija kojom prijedorski mališani obilježavaju ovaj praznik. Brojne maštovite maske , mališani su pripremali uz pomoć vaspitača i roditelja.

Za grupu od tridesetak predškolaca sutra će , istim povodom, biti organizovan prijem kod gradonačelnika Milenka Đakovića koji je povodom Nedjelje djeteta za oko 460 djece iz Dječijeg vrtića" Radost" te oko 130 mališana iz dva privatna vrtića pripremio prigodne poklone/ slatkiše, igračke i didaktički materijal/.

prijedorgrad/foto:Nijaz-Caja Huremobić


Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic