Izdvajamo

Večeras je, u organizaciji Udruženja žena "Kamičani 2015", u prostorijama doma Kamičani održan Muhabet sa Razom i promocija dvije knjige „Leptir“ i "RAZOtkrivanje" autorice Razije Čolaković, poznatije kao Razo. Riječ je o administatorici jedne od najpopularnijih facebook stranica „Muhabet s Razom“.

Prostorija doma je bila pune Razinih poštovalaca, a ona ih je oduševila svojom jednostavnošću, vedrinom, osmjehom...Svoje anegdote, poeziju i prozu satkala je u knjigu „Leptir" za koju kaže da je inspirisana ljubavlju i koja je nastala kao rezultat njene duše pričajući o svom životu. U knizi nema pretvaranja, nema uljepšavanja, ogoljena duša i ogoljen život.

Knjiga Razotkrivanje izazvala je još veću pažnju javnosti, a glavna je poruka osnaživanje, rad na sebi, borba i ne poklecanje ili predaja, nego samo koračanje naprijed.


Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.