Izdvajamo

Večeras 29.07.2020., u punoj sali MZ Kozarac održana je, promocija knjige “SAČUVANO OD ZABORAVA” autora Šerifa Velića.

Moderatori knjige su bili istoričar Sudbin Musić i dr.sc. Amir Ismić koji je i recezent ove knjige.

Gost večeri bio je Murat Tahirović predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, a koji su finansirali i omogućili štampanje knjige.

Velić je svoju autobiografsku ispovijest složio u šest poglavlja, prirodnim redoslijedom, onako kako je tekao život – od Kevljana do Jončepinga u Švedskoj, i natrag – obuhvatajući bitne istorijske trenutke i tragična zbivanja, prije i poslije genocidnog Rata protiv Bosne. Onome ko je preživio pakao logora koje je, ostvarujući svoje ratne ciljeve, masovno, po cijeloj teritoriji Republike BiH, organizirala policijsko-vojna mašinerija današnjeg 'enetiteta' Republika Srpska – neće biti lako čitati Velićeva potresna svjedočenja o paklu Omarske. Ni onaj koji – poput ovog recenzenta - o tome ponešto zna iz drugih knjiga i svjedočenja, ne može ove redove čitati a da sav ne uzdrhti, i dušom i tijelom, svejedno što je od zbivanja prošlo toliko godina, i što opisani događaji u logoru, po svojoj bestijalnosti, djeluju nemoguće i nestvarno. (Abdulah Sidran)


Kad smo živjeli dole u Bosni uvijek smo se veselili tom četvrtku i da idemo na pijacu i vidimo nekog od poznati, a sad zahvaljujući Caji opet se veselimo četvrtku jer nas naš dragi Caja uvijek obraduje sa novim slikama i svojim izvještajem. Veliko ti hvala i da te dragi Allah dž.š. nagradi za tvoje dobro koje činis. Veliki selam svima.

Četvrtak
Refika , 30. July 2011