Izdvajamo

 

U Prijedoru će u subotu 5.2.2022. godine sa početkom u 14 časova u sali kina „Kozara“, drugi put biti održana audicija za najbolje pjevačice i pjevačice uzrasta od 12 do 21 godine, od kojih će najtalentovaniji izvođači imati priliku učestvovati u muzičkom takmičenju televizijskog programa Ritam Evrope, osmišljenom po principu Evrovizije.

Djeca i mladi imaće priliku da pjevaju pjesme na svim jezicima i iz svih žanrova prema kojima imaju afinitete. Folkloraši, na primjer, treba da se predstave folklornim plesom, djeca i mladi koja plešu moderne plesove i balet, kao i klubovi koji bi trebalo da se predstave sa svojim koreografijama, treba da predstave svoje izvedbe, što će scenskim segmentima i novim elementima upotpunjavati i nadograđivati muzički i scenski tim Ritma Evrope, kako bi bili spremni za takmičenje.

Djeca i omladina koji se prijavljuju za vokalni nastup, prijavljuju se slanjem ličnog video snimka na kojem izvode numeru bez matrice, ne duže od 1 minuta, na instagram nalog: @ritamevrope ili slanjem videa na „viber“ ili „vacap“ broj +381 60 655 5 013. Video prije izvođenja pjesme, treba da sadrži ime i prezime izvođača, godinu rođenja i grad iz kojeg dolazi.

Prijave za ples nije potrebno slati putem video snimka, potrebno je samo slanje poruke na instagram nalog ili pomenuti broj sa sadržajem svojih imena i prezimena, godina rođenja i grada iz kojeg dolaze. Ukoliko je u pitanju plesna grupa, moguće se prijaviti sa jednog naloga slanjem poruke sa sadržajem svih ovih podataka, za svakog od članova grupe. Plesači sa sobom na flešu (USB) treba da ponesu muziku uz koju će igrati i plesati.

Protokol o saradnji sa predstavnicima programa Ritam Evrope o učešću djece i mladih Prijedora na ovom muzičkom takmičenju, Gradska uprava Prijedor potpisala je prošle godine, nakon čega su takmičarke iz Prijedora osvojile drugo mjesto i ostvarile fenomenalan debitantski rezultat, svojim prvim nastupom kao predstavnice Grada Prijedor. Kako je sve izgledalo, pogledajte na linku

.

Sva djeca i omladina kao i svi prisutni u prostoriji u kojoj će biti održana audicija, obavezni su poštovati propisane epidemiološke mjere.

 

Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović