Izdvajamo

 

Na inicijativu dr. Nasera Balića, neformalna grupa građana organizuje, u subotu 30. jula 2022. godine, kulturni događaj “Dani pisane riječi-Kozarac”, koji će se održati u sali Mjesne zajednice Kozarac sa početkom u 19:00 sati.

Ideja se rodila u želji da se okupe Kozarčani koji vole pisanu riječ, bez obzira da li su do sada objavljivali ili ne, i da se na taj način obogati kulturni sadržaj ovogodišnje manifestacije “Dani Kozarca 2022.” i bude početak novih kulturnih projekata koji će se planirati u budućnosti.

Učesnici: Muhidin Šarić, Selma Bahonjić, Melisa Hukić, Amel Suljić, Suvada Bahonjić, Adisa Avdagić, Jasmin Medić, Šerif Velić, Nihad Mehagić, Osman Menković, Omer Redžić, Satko Mujagić, Nijaz Mujkanović.

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.