Izdvajamo

 

Sinoć, 08.08.2022.g. u Kući mira u Kozarcu, održano je druženje zainteresovanih na temu: SUOČAVANJE I POSLJEDICE, gdje je bilo riječi o psihičkim posljedicama obilježavanja godišnjica i posjeta logorima, te raz9,-ovorima i podsjećanjima na događaje 1991.- 1995.g.

Do sada je tak aspekt bio na našim prostorima, a i šire, rijetko tematiziran. Osobe traumatizirane ratnim dešavanjima reaguju specifično kada posjete mjesta na kojima su se dešavali tragični događaji, ili kada se o tim događajima priča.

Razumijevanje tih reakcija njihovih uzroka, bilo je tema razgovora. Prisutni su imali priliku da pričaju o svojim iskustvima. Uvod u temu napravili su Sejida Karabašić, Satko Mujagić i Naser Balić. Nadamo se da će ubuduće biti više druženja i razgovora o teretima prošlosti, traumama, mogućnostima samopomoći i pomoći, temama koje se tiču velikog broja ljudi sa ovih prostora.

Svaka cast po kojzna koji put Caja tvoje ime treba zapisati zlatnim slovima i na ulaz u pijacu staviti naslov. LEGENDA KOZARACKOG CETVRTKA jer si to do sad zasluzio. DESETKA

Leka Ibric Mehmedagic
Četvrtak 01. Septembar 2016.