Izdvajamo

 

Odvožena je pretposljednja-četvrta etapa maratona kroz 6 zemalja. Odvožena je tako sto smo "popriko" prošli nešto više od 130 km Slovenije za oko 5 sati aktivne vožnje. (Puno za Sloveniju, reklo bi se. Ostalo je još da odvezemo sutrašnju etapu od Metlike (Slovenija) do Cazina, nakon čega ćemo Sabit i ja krenuti put Kozarca, no o tom po tom. U narednih nekoliko redaka htio bih podijeliti s vama protekla četiri dana i stečene utiske tokom istih.

Od protekle subote, kad nam je bio zvanični pocetak maratona, pa do danas prošli smo na biciklu oko 700 kilometara sa oko 27 sati sveukupne aktivne vožnje. Sabitu je ovo šesti put da je učesnik ovog maratona i u ovom trenutku, dok snen pišem ovaj izvještaj, gledam statistike svake od vožnji i ne mogu se oteti dojmu koliko je Sabit sve ove godine skroman kada je prepričavanje segmenata dionica (citaj : zahtjevnost) u pitanju ! (Bit ću rezil na doručku)

Helem, prva dva dana, prolazeći kroz Švicarsku, zatim Austriju, Italiju, pa ponovno kroz Austriju kretali smo se prosječnom nadmorskom visinom 1000 metara iznad mora. Prosječne nadmorske visine, da se ponovim! Tako da ono "brdoviti Balkan" uzimam sa rezervom.
Trećeg dana, prošavši kroz austrijsku oblast Koruška, zakoračili smo na planinski prevoj Ljubelj, konstantne uzbrdice oko 16 km, gdje su nagibi puta varirali od 6 do 20% što nas je dovelo na "brdoviti" Balkan.

Toliko o brojkama, koje su svakako tu da upotpune evidenciju. Ono sto čini ovu vožnju posebnom i specifičnom su biciklisti, učesnici, ljudi-na kraju krajeva, koji vožnju ovakvog karaktera i čine da bude to što jeste-svojevrsna spona istoka i zapada, sjevera i juga. Peter Lenz, Senad Mujagić, Safet Mujakić, Bekir Lidjan, Sanel Čović, Ado, Sabit, Fikret Mešić kao logističar i moja malenkost sudionici su i "vezisti" koji bi sutra oko 16 sati trebali stići u Cazin, gdje će biti upriličen doček od strane gradonačelnika, bas kao i svih prijašnjih dvanaest godina. Nakon završetka prijema Sabit i ja, kao što sam na samom početku naveo, krećemo put Kozarca, gdje bi trebali biti oko 19-20 sati, a već u petak ujutro u pola 10 , ispred Spomen obilježja u Krkićima krećemo put Bihaća, odakle oficijelni maraton i počinje !
Dakle, PETAK 7.JULI U 9 :30 ! Vidimo se !


Topli pozdravi iz Metlike,
Amel Bešlagić

Često se naši ljudi osječaju uvrjeđenim sa riječi 'dijasporac'. Ovo je večinom slučaj iz razloga nepoznavanja značenja te riječi. Šta ustvari znači 'Dijaspora'

Opširnije...