Izdvajamo

U Kamičanima završena  škola pletenja (štrikanja) i šivenja koja je trajala tri dana, a organizator je Udruženje žena "Kamičani 2015". Ovom projektu su se pridružile i žene Udruženje žena "Mladost" iz Čarakova.

Pored učenja pletenja i šivenja, žene su se lijepo družile i zabavljale. Ženama iz Čarakova nije bilo teško doći u Kamičane da bi se družile, a ponešto i naučile.
Dobar način za oslobađanje od traume i stresa koji svi imamo, a da nismo ni svjesni toga.
Naime radi se o "Inicijativi Siglinde". Oni rade projekat štrikanja i ovo je za djevojke i žene koje su zbog rata u BiH (92.-95. godine) puno izgubile. Ovim ptem pokušava se doći do boljeg kvaliteta života. Projekat ima terapeutsko težište. Žene se štrikanjem i šivenjem mogu udaljavati sve više od svojih traumatoloških doživljaja.

Singlide Anzenberger vođa projekta nam je rekla:
Projekat pod nazivom "Inicijativa Singlide" sa ciljem da se sa ženama koje su kroz rat prošle koje su bile u ratu ovdje, da se radom kroz pletenje (štrikenja) i šivenje izvuku iz tih misli koje su prošle i preživjele kroz ratna dešavanja.
Ovaj projekat se radi u više gradova u BiH. Štrika se i šije i kroz razgovore sa ženama stiče se dojam, a dosta žena potvrđuje, da se mnogo žena, osim što rade, osjećaju dobro i psihički su rasterećene kad su u pitanju ratna dešavanja,
a to je krajnji cilj projekta.



Eva-Maria Kuss dodaje:
Naš plan je kroz ovaj rad pletenje i šivenje da se žene motivišu da žene misle pozitivno da ne upadaju u depresivne misli, da se pokrenu, sebe cijeni i sa radom učini nešto pozitivno. Samim tim osjećat će se bolje jer su uradile nešto pozitivno.  Želja nam je da ih motivišemo da vide život pozitivno.

Slijedi vježbanje i učenje do nove godine  kada ćemo vidjeti rezultate.

Pohvale organizatoru ove škole Udruženju žena Kamičani, takođe pohvale ženama iz Čarakova.

Nijaz-Caja Huremović

 

 

Video snimak Mustafe Širbića. Iz mog kraja:

 

Opširnije...