Izdvajamo

Zbog povećene frekvencije pacijenata s virusnim respiratornim infekcijama, na odjelima pulmologije, infektivne, te dječijem i internom odjelu do daljneg je zabranjena posjeta pacijentima u bolnici "Dr. Mladen Stojanović" u Prijedoru.

Potvrdio je ovo doktor Mirko Sovilj, direktor bolnice, i dodao "da su posjetu zabranili kako bi zaštitili pacijente".

- Svaka posjeta sa sobom donosi potencijalni virus koji se prenosi na pacijenta i time ugrožava njegovo zdravstveno stanje, nastavak liječenja, ali i oporavak - rekao je doktor Sovilj.

Trenutno ne postoji tačna evidencija oboljelih od virusnih respiratornih infekcija na području Prijedora jer se stanje mijenja iz sata u sat.

- Na dnevnom nivou o broju oboljelih obavještavamo Institut za javno zdravstvo RS u Banjoj Luci – kazao je dr. Sovilj i dodao da ima i težih slučajeva.

Inače, do 21 januara Domovi zdravlja u RS prijavili su 3.351 slučaj akutnih respiratornih infekcija dok je oboljenja sličnih gripi registrirano 1.500.

U bolnicama u RS u ovoj sedmici prijavljeno je 48 slučajeva teške akutne respiratorne infekcije koja je zahtijevala hospitalizaciju, i to 37 slučajeva u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjoj Luci, šest slučajeva u bolnici u Prijedoru, tri u Foči, jedan u Nevesinju i jedan u Trebinju - saopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.


Avaz

"U ovoj novoj godini želim da moji pravi prijatelji ostanu kakvi jesu, te da ih steknem još puno više, to je nešto što teško nađeš a lako možeš da izgubiš. Prijatelji u kojima možemo potražiti najveću podršku. Znamo da će ostati uz nas nevažno kamo nas vodio naš lični put. Naravno i njima želim sve najbolje kao i sebi u ovoj novoj godini." Šerif Jaskić - Hifo