Izdvajamo

Zastupnik Narodne skupštine Republike Srpske Zoran Tubin izjavio je danas na sjednici kako mu je čast što je član SDS-a koji je stvorio Republiku Srpsku te da su u periodu 1992.-1995. vodili, kako je rekao, slobodarski rat. Zločine u Prijedoru nad Bošnjacima poredio je sa stradanjem vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni.
Izjavio je to tokom razmatranja Izvještaja o analizi i planu aktivnosti o pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina. Ovoj tački ne prisustvuju svi zastupnici, a među njima su i predstavnici Bošnjaka iz kluba Zajedno za BiH.
Tubin je kazao kako nije uredu što su izašli naglasivši da primaju platu od “srpskog poreza građana RS-a”.

“Sud za ratne zločine čini sve da pogazi sve što smo radili ’92.-’95., a svi znaju da smo mi vodili slobodarski rat”, rekao je Tubin ponosno.

Potom je zatražio pomoć za sve optuženike VRS-a iz Prijedora protiv kojih se vodi postupak na Sudu BiH ili odlaze u svojstvu svjedoka, rušeći kredibilitet državnih pravosudnih institucija govoreći da se Srbi optužuju na osnovu izjava dva svjedoka.

Pokolj nevinog civilnog stanovništva i djece u Prijedoru poredio je s Tuzlanskom kolonom i stradanjima Srba u opkoljenom Sarajevu, iako je sudski dokazano i presuđeno da su Sarajevo opkolili upravo pripadnici Vojske Republike Srpske.

“Žao mi je što se u Prijedoru spominju tolika djeca i uvijek sam spreman da se izvinim porodicama koje su izgubile tu djecu, s bilo koje strane. Ali šta je s Tuzlanskom kolonom i Sarajevom, koliko naše nejači je poginulo. Više od 2.000 žena i djece u Sarajevu je stradalo. Prije rata je tu živjelo 159.000 Srba, a danas samo 4.000. U Prijedor se vratilo više od 40 posto stanovnika i to mi je drago”, rekao je Tubin.

Priključio se i Dragoslav Kabić (SNSD) koji je rekao da je tačno da su u Prijedoru bile određene radnje koje su prouzrokovale presude Haškog tribunala i drugih sudova, ali da ima presuda koje nisu realne.

“Ja sam iz Prijedora. Bio sam mladi vojnik i ponosan sam što smo štitili sve građane. Bilo je slučajeva koji su zloupotrebljavajući srpski narod i RS radili zločine i ograđujem se od toga. Ali danas imam neke manifestacije koje tu održavaju, a nisu pravno utemeljene. Ne provode ih građani, nego neke nevladine organizacije iz inozemstva koje imaju za cilj destabilizaciju RS. To nema veze s pravom istinom”, rekao je Kabić.

Podsjetimo, presudama Haškog tribunala dokazano je da se u Prijedoru dogodio drugi najveći masakr nakon genocida u Srebrenici te da je ubijeno 3.176 građana Prijedora, većinom Bošnjaka i Hrvata. Među njima je 258 žena te 102 djece. Protjerano je više od 50.000 Bošnjaka i Hrvata. Za zločine je do sada osuđeno više od 13 osoba, a neki postupci su još u toku.

Poslanici SDS-a i SNSD-a očito su zaboravili da je 31. maja 1992. godine nesrpsko stanovništvo “obilježeno” bijelim trakama i bijelim čaršafima na kućama, što je olakšalo njihovo privođenje, mučenje, zarobljavanje i ubijanje.

 

Klix.ba


"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...