Izdvajamo

Članovi Inicijativnog odbora su predstavili potencijale Kozarca, finansijsku konstrukciju, te način i procedure koje je potrebno provesti, kako bi ovo mjesto postalo općina

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić podržao je inicijativu o formiranju općine Kozarac.

 Salkić je na poziv članova Mjesne zajednice Kamičani kod Prijedora, prisustvovao skupu na kojem se razgovaralo o problemima povratnika u ovom mjestu i drugim naseljima.

Na skupu, kojem je prisustvovao veliki broj građana, razgovaralo se o inicijativi povratnika o formiranju općine Kozarac.

Članovi Inicijativnog odbora su predstavili potencijale Kozarca, finansijsku konstrukciju, te način i procedure koje je potrebno provesti, kako bi ovo mjesto postalo općina.

 

Podržao je inicijativu o formiranju općine Kozarac, te pozvao prisutne da budu jedinstveni i složni kada je u pitanju realizacija ove ideje.

-Želim da naglasim da je važno da se slijede i poštuju sve potrebne procedure kako bi se došlo do željenog cilja. Potpuno podržavam, a što je i stav stanovnika ovog kraja, da buduća opština Kozarac bude formirana na identičnoj teritoriji nekadašnje opštine Kozarac. Također, smatram da je bitno da se u Inicijativni odbor uključe predstavnici svih mjesnih zajednica, koje će se nalaziti u sastavu buduće opštine Kozarac. Time ćete omogućiti da imate snažniji i jedinstven stav po ovom pitanju – kazao je u svom obraćanju potpredsjednik Salkić.

Na sastanku se razgovaralo i o planovima za izgradnju autoputa, čija će trasa biti građena na teritoriji Kozarca.

S obzirom da postoje tri varijante buduće trase, od kojih je jedna potpuno neprihvatljiva povratnicima, na sastanku su odbornici u Skupštini općine Prijedor izvijestili da još uvijek nije zvanično utvrđena trasa.

Potpredsjednik Salkić se osvrnuo i na izjavu Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je danas pozvao potpredsjednika Salkića da učini napore kako bi imovina povratnika u Kozarac ostala neoštećena tokom izgradnje budućeg autoputa.

-Nama je važna briga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine za naše građane u ovom dijelu naše domovine. Nadam se da ćemo zajedno raditi na iznalaženju najbolje trase u korist naših građana, ali i realizacije projekta. Problem trase autoputa kod Modriče je riješen angažmanom Vlade Republike Hrvatske, a problem u Kozarcu neće biti moguće riješiti bez uključivanja državnih organa Bosne i Hercegovine. Trenutno su u opticaju tri trase, a jedna je, prema stavovima povratnika, apsolutno neprihvatljiva, dok je o druge dvije trase moguće razgovarati. Svi se trebamo uključiti u ovoj fazi donošenja odluka.
Uvijek do sada sam bio na raspolaganju našim građanima po svim pitanjima, a to ću činiti i u budućnosti u skladu sa ustavnim nadležnostima i mogućnostima koje su date potpredsjedniku na raspolaganje – kazao je Salkić.

fokus.ba

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.