Izdvajamo

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica kroz svoj rad pruža podršku u ostvarivanju prava raseljenih lica, izbjeglica i povratnika u Bosni i Hercegovini i u iseljeništvu, na način da ih informira o njihovim pravima i postupku ostvrivanja prava.

Značajna aktivnost koju Ministarstvo provodi je mapiranje kuća i stanova u RS koji su u vlasništvu osoba porijeklom sa područja Entiteta Republika Srpska, a koji su usljed ratnih dejstava u periodu 1991-1995 godine napustili svoje domove ili su protjerani, kao raseljena lica na prostoru Entiteta Federacija Bosne i Hercegovine ili u iseljeništvu.

Cilj mapiranja kuća i stanova je utvrđivanje potreba raseljenih lica, izbjeglica i povratnika koji se veže za stambenu jedinicu u kojoj je stanovao 1991. godine. Na osnovu prikupljenih podataka Ministarstvo će kreirati kvalitetnu bazu podataka koja će sadržavati sve informacije potrebne za planiranje programa i projekata od koji će korist imati raseljena lica, izbjeglice i povratnici u Bosni i Hercegovini i iseljeništvu.

Trenutno se vrši mapiranje kuća i stanova povratnika u Entitet Republika Srpska.

Obzirom da ne raspolažemo podacima za dio populacije koji se trenutno nalazi sa prebivalištem u iseljeništvu, Ministarstvo je kreiralo web aplikaciju u koju se mogu registrovati svi vlasnici i zakonski nasljednici vlasnika kuća i stanova porijeklom sa područja Entiteta Republika Srpska a koji su usljed ratnih dejstava u periodu 1991-1995 godine napustili svoje domove, a trenutno su sa prebivalištem u iseljeništvu.

Kontakt osoba: Ševka Palo
E-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


Ispod na linku možete registrovati svoje domaćinstvo i članove Vašeg domaćinstva…

http://195.222.48.146/registracija/objekat.php


"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...