Izdvajamo

U Prijedoru je korona virusom zaražena žena (65) i ona je peta osoba iz ovog grada kod koje je potvrđen virus korona,kao i jedan medicinski radnik koji već tri mjeseca ne živi u Prijedoru već samo ima u dokumentima prijedorsku adresu.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković nakon današnje sjednice Štaba za vanredne situacije grada Prijedora saopštio je da nije poznato od koga je zaražena ova Prijedorčanka. Prema dostupnim informacijama radi se o domaćici koja nije imala veliki broj kontakata u poslednjih desetak dana i nije se mnogo kretala.
"Sada nemamo potpunu kliničku sliku ove osobe koja je novozaražena, ali svi njeni kontakti su tokom noći obrađeni i izolovani, odnosno stavljeni u samoizolaciju", rekao je Đaković.
On je iznoseći podatke u situaciji u Prijedoru u posljednjih 48 sati istakao da su tokom vikenda raspušteni karantini u Sportskoj dvorani "Mladost" i u Mašinskoj školi, jer su svi testirani bili negativni.
"Trenutno je 101 osoba pod zdravstvenim nadzorom, 1.088 je izašlo iz zdravstvenog nadzora. Trenutno imamo 22 osobe u karantinu u Hotelu Prijedor koje nisu testirane. Oni koji su ranije boravili u ovom karantinu i koji su nakon testiranja bili negativni su otpušteni iz Hotela, ali stavljeni su u kućnu izolaciju narednih 14 dana", izjavio je on.
Đaković je istakao da su tokom vikenda čak 33 osobe napravile prekršaje.
"Tri osobe su preko 65 godina, a većina osoba je kažnjena jer su pokušali preći u druge lokalne zajednice na punktovima koje je policija postavila" , kaže prvi čovjek Prijedora.
Đaković je naveo da je u toku dezinfekcija karantina u Hotelu "Prijedor" kao i soba u kojima su boravile osobe koje su bile u karantinu.
"Sve aktivnosti koje su naložili Republički i Gradski štabovi su realizovane i nastavljaju se dalje. Upoznati ste da je opšta dezinfekcija vršena i u petak popodne i u subotu i sinoć, dezinfikovane su javne površine, ustanove i objekti i u kontinuitetu se dezinfikuju stambene zgrade", poručio je on.
Gradonačelnik je odgovarajući na pitanja novinara o stanju novozaražene osobe iz Prijedora pojasnio da je u pitanju specifična situacija.
" Svi su kontakti identifikovani, na prvi pregled niko nema eventualnu epidemiološku sliku da se može sumnjati da je zaražen, ali su odabrane osobe sa kojima je najviše bila u kontaktu i oni će na testiranje. Što se tiče svega po opisu gospođe, djeluje opet jedna pojava kontakta sa osobom koja nema simptome, takozvana asimptomatična osoba", rekao je on.
Đaković je naveo da se ova zaražena Prijedorčanka ne može dovesti u vezi ni sa jednim od ranije zaraženih Prijedorčana.
"Ponavlja se mišljenje nadležnih za ono što se trenutno dešava, zatvaraju se dotoci virusa iz inostranstva, sada se dešava lokalna razmjena virusa i to su najčešće osobe koje nisu imale puno kontakata, ali najvjerovatnije su imali kontakt sa nekim ko je asimptomatičan, ko nema nikakvih pokazatelja da je zaražen", rekao je on.
Đaković je objasnio da je od početka epidemije u Prijedoru korona virusom bilo zaraženo pet osoba od kojih su dvije preminule. Zatim, zaražena je medicinska sestra iz Niševića koja je radila u Banjaluci, te medicinski tehničar iz prijedorske Hitne službe.
"Jedna osoba koja je radila kao medicinski radnik u Banjaluci je izlečenja i otpuštena sa liječenja. Osoba koja je zdravstveni radnik iz naše Hitne pomoći je u dobrom zdravstvenom stanju i u izolaciji je u bolnici, ali će vjerovatno preći u Studentski dom "Nikola Tesla" u Banjaluci"rekao je on.
Đaković je objasnio da osoba za koju je u subotu saopšteno da je zaražena korona virusom nije iz Prijedora.
"Već tri mjeseca živi i radi u Banjaluci, ovdje su samo ostali dokumenti gdje je bila ranije prijavljena, uopšte nije boravila u Prijedoru i sada se vodi kao banjalučki slučaj", izjavio je Đaković.
On je poručio da je Štab za vanredne situacije grada Prijedora produžio sve mjere do daljnjeg, te da će ih uskladiti sa vremenom trajanja koje utvrdi Republički štab za vanredne situacije.
Đaković kaže da su ruski stručnjaci posjetili prijedorsku bolnicu "Doktor Mladen Stojanović" te da se očekuje da je dezinfikuju danas ili sutra.

GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora ("Službeni glasnik Grada Prijedora", broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 13.04.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sljedeće:


ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:
1. Na području grada Prijedora registrovana je još jedna osoba sa testom pozitivnim na korona virus, tako da su trenutno dvije osobe sa pozitivnim testom na korona virus. Pod zdravstvenim nadzorom je 101 lice, a zdravstveni nadzor je prestao za 1088 lica. U formiranim karantinima trenutno su smještena 22 lica.
2. Dana 10.04.2020. godine Republički štab za vanredne situacije je donio Zaključak kojim se obavezuju preduzetnici i fizička lica, koja u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima, da usluge pružaju u zaštitnim maskama, obavezno sprovode dezinfekciju i obezbijede maske i rukavice građanima koji koriste njihove usluge.
-Ovim zaključkom svim građanima se zabranjuje okupljanje u grupama većim od tri osobe na javnom mjestu i istim se građani obavezuju da se pridržavaju zaštitne mjere socijalnog rastojanja od dva metra uz obavezno korištenje zaštitne maske i rukavica.
-Sprovođenje ovih mjera je tokom vikenda kontrolisano od strane Policijske uprave Prijedor, Komunalne policije i nadležne inspekcije na području grada Prijedora.
3. Dana 11.04.2020. godine preduzete su aktivnosti na periodičnoj-sedmičnoj dezinfekciji objekata javnih ustanova na području grada Prijedora. Dana 12.04.2020. godine preduzete su aktivnosti na dezinfekciji javnih površina na području grada Prijedora. U ovu aktivnost je uključeno Udruženje voćara Prijedor, Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor, "Komunalne usluge" a.d. Prijedor, "Toplana" a.d. Prijedor, Volonterski servis i radnici Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko stambene poslove Gradske uprave Prijedor.
4. Iz formiranih karantina na području grada Prijedora do sada je otpušteno 79 osoba. Nakon provedenog testiranja utvrđeno ja da su sve testirane osobe negativne na test na korona virus. Nakon otpuštanja iz karantina lica koja su bila pod zdravstvenim nadzorom izvršena dezinfekcija svih prostorija u objektima koji su bili u funkciji karantina.
5. Dana 11.04.2020. godine bolnicu "dr. Mladen Stojanović" posjetio je stručni tim evropske delegacije koji je napravio uvid u stanje u Bolnici, ovom prilikom je dogovoreno da će biti izvršena dezinfekcija prostorija u okviru Bolnice "dr. Mladen Stojanović" u Prijedoru.
6. Mjere i preporuke Gradskog štaba za vanredne situacije se dobro poštuju, a nedležne institucije kao i nadležni inspekcijski organi preduzimaju mjere naložene od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.
7. Štab će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.
Naređenja, zaduženja i preporuke:
1.Obavezuju se svi subjekti i sva fizička i pravna lica na području grada Prijedora da se u potpunoti pridržavaju mjera donesenih od strane Republičkog štaba za vanredne situacije kojim se obavezuju preduzetnici i fizička lica da obavezno koriste zaštitne maske, obavezno sprovode dezinfekciju i obezbijede maske i rukavice građanima koji koriste njihove usluge .
2.Takođe se obavezuju građani na području grada Prijedora da se u potpunosti pridržavaju mjera Republičkog štaba za vanredne situacije o zabrani okupljanja na javnom mjestu u grupama većim od tri osobe kao i da se pridržavaju zaštitne mjere socijalnog rastojanja od dva metra uz obavezno korištenje zaštitne maske i rukavica.
3.Donesene mjere zabrane javnog okupljanja, zabrane i ograničenja rada kao i mjere obaveznog korištenja zaštitnih sredstava se nastavljaju, a rok važenja biće usklađen sa Zaključcima donesenim od strane Republičkog štaba za vanredne situacije.
Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva, javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-26/20
Datum: 13.04.2020. godine

KOMANDANT

Milenko Đaković

Svaka cast po kojzna koji put Caja tvoje ime treba zapisati zlatnim slovima i na ulaz u pijacu staviti naslov. LEGENDA KOZARACKOG CETVRTKA jer si to do sad zasluzio. DESETKA

Leka Ibric Mehmedagic
Četvrtak 01. Septembar 2016.