Izdvajamo

Oko polovina svih smrtnih slučajeva od Covid-19 u nekim evropskim državama događa se u domovima za starije osobe, prema prvim podacima koje su sakupili istraživači sa sjedištem u Velikoj Britaniji.
Podaci iz različitih službenih izvora pokazuju da se u Italiji, Španiji, Francuskoj, Irskoj i Belgiji između 42% i 57% smrtnih slučajeva od virusa događalo u ovakvim domovima, prema izvještaju akademika Londonske ekonomske škole (LSE).

U Irskoj se 54% smrti od koronavirusa desilo u domovima skrbi. U Italiji, vladino istraživanje koje je obuhvatilo 10% domova sugerisalo je da 45% svih smrti u toj zemlji može biti u staračkim domovima, dok su podaci centralne vlade u Francuskoj objavljeni tokom vikenda pokazali isti udio.

U Belgiji, podaci ministarstva zdravlja pokazali su da je 42% smrtnih slučajeva Covid-19 dogodilo u staračkim domovima.

U Španiji su procurili podaci regionalnih vlasti koji su sugerirali da je 57% broja smrtnih slučajeva od 8. marta do 8. aprila bilo u ovakvim domovima.

– Starački domovi su mjesta na kojima je fizičko distanciranje gotovo nemoguće. To je poput “savršene oluje”: imate osetljivu populaciji, nesposobnost za provedbu mjera, i osoblje koje nije dovoljno obučeno. Mnogi uposlenici imaju vrlo malo medicinskog znanja – kazala je Adelina Comas-Herrera iz LSE-a, jedna od autorica izvještaja.

Provedene su tri epidemiološke studije o Covid-19 u staračkim domovima u Seattleu u SAD, od kojih je jedna utvrdila da je od 101 stanara jednog staračkog doma koji su se zarazili virusom, umrlo njih 34.

Dr Michael Head, istraživač na Univerzitetu u Southamptonu, rekao je da dokazi “jasno pokazuju nedostatak usredotočenosti na starije osobe u staračkim domovima, uprkos zaključku da stanovnici domova za brigu mogu činiti otprilike polovinu smrtnih slučajeva u pet evropskih zemalja.”


biznisinfo.ba

 

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.