Izdvajamo

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković upriličio je danas konsultativni sastanak sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice u povodu predstojećih vjerskih praznika.

Đaković je vjernicima čestitao predstojeće praznike i pozvao ih da čuvaju sebe, svoje porodice i svoje sugrađane.
" Danas smo imali jedno savjetovanje u povodu nadolazećih vjerskih praznika i pravoslavnih i islamskih praznika. Prije svega, svim vjernicima i pravoslavne i islamske vjeroispovjesti želim sretne dolazeće praznika i da ih u miru proslave u krugu svojih porodica i onako kao im vjera nalaže", rekao je Đaković.
On je dodao da je ispred Štaba za vanredne situacije grada dužan da kaže da poziva sve vjernike da dobro ocjene situaciju i mjere koje se preduzimaju u ovoj vanrednoj situaciji borbe protiv epidemije i pandemije virusa korone i da se ne okupljaju u propisanim uslovima odnosno da se ne okupljaju u većem broju od tri čovjeka koja su u bliskim odnosima, a da svi ostali i oni koji su prisutni drže rastojanje od najmanje dva metra i da se nose zaštitne maske i rukavice.
" Nemojte zaboraviti na propisane uslove kakvi su propisani o vremenskim ograničenjima kretanja. Mi ovdje nismo danas imali definisanu ovu problematiku sa republičkog nivoa i vjerujemo da ćemo sutra imati uputstva oko toga", rekao je Đaković.
Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin izjavio je da pravoslavna crkva nije dobila još nikakve instrukcije sa vrha, ali da ih očekuju svaki dan.
"Možemo reći da će službe biti obavljene za praznik Vaskrs. Nećemo moći nešto specijalno da pozivamo, ali isto tako nikome ni da branimo, Treba što kaže Sveto pismo, "Caru carevo, a Bogu božije", ispoštovati i jednu i drugu stranu koliko se može", izjavio je Hrvaćanin.
On je dodao da je Vaskrs najveći naš hrišćanski praznik kojim počinju praznovanja u toku godine i da se on praznuje tri dana.
"Evo mogu uputiti poruku vjernicima da ćemo i u nedelju, prvi dan vaskršnji ponedeljak i treći dan vaskršnji utorak služiti liturgiju, pa evo da to bude neka prilika ukoliko bude neko želio doći da se podijelimo na ta tri dana i biće pričešće sva tri dana, i da na taj način zadovoljimo ono što i jeste suština naše Svete crkve, a to je zajednica nas vjernih koji se ukupljamo u hramovima. Svim vjernicima želim srećan Vaskrs uz tradicionalni pozdrav Hristos vaskrse, vaistinu Vaskrse", rekao je Hrvaćanin.

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Kozarac Amir Mahić je rekao da je islamska zajednica od početka epidemije virusa korona preduzela mjere koje su u skladu sa savjetima zdravstvenih institucija.
"U potpunosti su ispoštovane sve instrukcije i u tom pravcu smatram da smo do sada poduzeli adekvatne mjere i možemo samo da se zahvalimo svim našim džematlijama, svim vjernicima i vjernicama koji su adekvatno postupili shodno našim savjetima i ispoštovali regulative koje je Islamska vjerska zajednica imala", rekao je Mahić.
Podsjetio je da se islamski vjernici nalaze na pragu mjeseca Ramazana. Inače, prvi dan mjeseca Ramazana je 24. april, a prvi dan proslave ovog velikog islamskog praznika Ramazanskog bajrama je 24. maja.
"Mjesec Ramazana je pun svojih posebnosti i posebnih okupljanja, ali evo shodno okolnostima mi ćemo vidjeti kakve će biti instrukcije Islamske vjerske zajednice u BiH i shodno tome reagovati, ali možemo slobodno da kažemo da se Islamska vjerska zajednica čvrsto drži Kuranskog načela, "Onome ko bude uzrokom da jedan ljudski život bude sačuvan kao da je sve ljude na ovom svijetu sačuvao",rekao je Mahić.

On je dodao da Islamska zajednica i vjernici muslimani teže tome da sačuvaju svaki mogući ljudski život.
"Zato apelujem i dalje na sve naše vjernike da poštuju sve direktive institucija koje postoje u državi i Islamske vjerske zajednice te da se ponašaju u skladu sa tim u ovom kriznom vremenu, onako kako se to od nas traži, jer to je za nas najveća odgovornost i najveće bogopoštovanje u ovim trenucima. Čestitam nastupajući mubarek Ramazan svim vjernicima islamske vjeroispovijesti, želim od Boga zatražiti da nam svima pomogne u ovom teškom vremenu te da nam svima podari spasenje izlaza iz ove situacije, zahvaljujem se svima koji poštuju regulative i čuvaju ljudsko dostojanstvo i život", izjavio je Mahić.

 

gradprijedor

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.