Izdvajamo

Komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković istakao je nakon današnje sjednice Štaba da u posljednja 24 časa u Prijedoru imaju dva nova lica sa pozitivnim nalazom na virus korona.

" Jedno je medicinska sestra koja živi u Prijedoru , a radi na UKC Banja Luka. Drugo je lice koje živi u Prijedoru , a radi kao vozač Hitne medicinske pomoći u Oštroj Luci. Oboje su dobrog stanja i sutra idu u Studentski centar " Nikola Tesla " u Banja Luci. Svi kontakti sa ove dvije osobe su već u izolaciji i vrši se njihovo testiranje", potvrdio je Đaković.
On je dodao da se pod zdravstvenim nadzorom nalazi 85 lica, od toga 65 su u kućnoj izolaciji i u karantinu je 20 lica.
" Ovoga trenutka u Prijedoru ima šest zaraženih lica. Situacija je u Oštroj Luci takva da pored juče spoznatih šest lica koja su pozitivna na korona virus, danas imamo još jedno novo lice koje je u kućnoj izolaciji. Kontakti se obrađuju i svi su kontakti koji su spoznati stavljeni u izolaciju", rekao je Đaković.
On je iznio i podatak da su u posljednja 24 časa dva lica prekršila zabrani kretanja.
" Što se tiče bolnice u Prijedoru , na odjeljenju kovid imamo trenutno šest lica od kojih je jedno lice iz Prijedora, a pet iz Oštre Luke, dok je jedno lice iz Oštre Luke, za koje se i dalje čekaju rezultati testiranja, zbog pogoršanja kliničke slike prevezeno na Infektivnu kliniku u Banjaluci" , rekao je Đaković.
On je najavio nastavak dezinfekcije javnih površina u Prijedoru i Oštroj Luci, kao i novi krug dezinfekcije zajedničkih javnih površina u stambenim zgradama u Prijedoru.

"Situacija se komplikuje", dodao je Đaković i ponovo apelovao na građane da se i dalje pridržavaju mjera, naglašavajući da Štab prati situaciju i da sve službe korektno rade svoj dio posla.
"Samo za prvu grupu iz Oštre Luke bilo je ustanovljeno 37 kontakata. Tretiram i Oštru Luku sada, iako smo razdvojeni granicom, ali blizina je takva da njihovi oboljeli moraju u našu bolnicu i Dom zdravlja. Pozivam ponovo građane da se pridržavaju mjera dok se ne ispitaju svi kontakti i obavezne su mjere zaštite", podsjetio je gradonačelnik Prijedora.
Odgovarajući na pitanja novinara da li je tačno da je vršiocu dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor Milica Marjanović zabranjeno da prisustvuje sjednicama Štaba za vanredne situacije grada Prijedora, Đaković je rekao da on poštuje presudu suda.
"Što se mene lično tiče, postoji presuda koja je došla do mene gdje je naloženo da se vrati stari direktor, odnosno da su nevažeće odluke o imenovanju nove direktorice. Ja kao legalista, ne mogu promijeniti stanje, ali mogu da prestanem kontaktirati sa osobom koja po zakonu nije više na tom mjestu", izjavio je on.
Đaković je dodao da u ovom slučaju Skupština grada nema nikakav zadatak.
"Sud je poništio razrješenje starog direktora, od tada ne važe sve odluke koje su poslije toga donesene. Zbog virusa korona moram objektivno funkcionisati sa svim institucijama, a imam dvije osobe na čelu preduzeća koja presudama Suda nisu legalno na svom radnom mjestu. Ja nisam pravnik, ali sam upozoren iz svoje pravne službe da jednostavno nema legalitet sadašnje imenovanje po presudama suda koje ste i vi novinari već imali u rukama . Ovdje nije riječ o skupštini, već u normalnim uslovima, u pravnim zemljama kada se to donese, lice koje je imenovano kaže se da nije u skladu sa zakonom , podnosi ostavku i razrješava se dužnosti ", rekao je Đaković.


GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora ("Službeni glasnik Grada Prijedora", broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 23.04.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sljedeće:


ZAKLJUČKE


1. Na području grada Prijedora u posljednja 24 sata je registrovano još dvoje lica sa pozitivnim testom na korona virus, tako da je trenutno 6 lica sa pozitivinim testom na korona virus. Pod zdravstvenim nadzorom u kućnoj izolaciji je 65 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 1207 lica. U formiranom karantinu u Hotelu "Prijedor" trenutno je smješteno 20 lica.
U Bolnicu "dr Mladen Stojanović" Prijedor je radi liječenja smješteno 6 osoba sa utvrđenim oboljenjem od novog virusa korona, od kojih je 5 osoba iz opštine Oštra Luka.
2. Dana 22.04.2020. godine Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak o dozvoli kretanja od mjesta prebivališta do Donje Gradine. Ovim zaključkom se dozvoljava licima koja imaju pozivnicu da dana 26.04.2020. godine prisustvuju Danu sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.
Ova lica su dužna da se pridržavaju socijalne distance i drugih mjera propisanih radi sprečavanja širenja virusa korona.
3. Dana 22.04.2020.godine izvršena je periodična-sedmična dezinfekcija javnih površina - ulica i trgova u naseljima Omarska, Tukovi, Gomjenica, Pećani, Raškovac, Urije, Čirkin Polje kao i na području opštine Oštra Luka. Ova aktivnost je izvršena upotrebom 6 cisterni u vlasništvu JP "Komunalne usluge" a.d. Prijedor, Rudnika "ArcelorMittal" Prijedor i preduzeća "Niskogradnja Marjanović" d.o.o Prijedor, kojima je pod visokim pritiskom uz upotrebu dezinfekcionog sredstva izvršena dezinfekcija ulica i javnih površina.
4. Dana 22.04.2020 godine organizovan je i izvršen prevoz 7 lica - građana grada Prijedora sa graničnog prelaza Rača i sa graničnog prelaza Ivanjica kod Trebinja. Ova lica su smještena u karantin u Hotelu "Prijedor" u Prijedoru.
5. Mjere i preporuke Gradskog štaba za vanredne situacije se dobro poštuju, a nadležne institucije, kao i nadležni inspekcijski organi preduzimaju mjere naložene od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.
6. Štab će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.
Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva, javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.


Broj: 02-sl-33/20
Datum: 23.04.2020. godine

KOMANDANT Milenko Đaković

Zakon o fotografisanju

Malo ponavljanja gradiva o tome što je dozvoljeno, a što nije, po pitanju fotografiranja:

Opširnije...