Izdvajamo

Diplomatski izvori Njemačke, koja trenutno predsjedava Vijećem EU, potvrdili su Tanjugu da ambasadori zemlja članica ni na današnjem sastankui u Briselu nisu revidirali listu onih zemlja kojima je na osnovu epidemiološke situacije dozvoljen ulazak na teritoriju EU.

Zemlje članice EU nisu danas mijenjale listu trećih zemlja za koje ne važe restrikcije za ulazak u EU, tako da će ograničenja za putovanja građana balkanskih država (BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije) nastaviti da važe i u prvoj polovini oktobra, saznaje Tanjug u Briselu.

Ponovno odlučivanje najavjeno je za 15. oktobar.

Lista od 11 zemlja nije mijenjana od avgusta, a u Bruiselu napominju da je to zbog nestabilne epidemiološke situacije kako na Zapadnom Balkanu, tako i EU, ali i svijetu.

EU je nakon višemjesečnog zatvaranja spoljih granica u cilju zaustavljanja širenja pandemije Covid-19, u julu oformila listu trećih zemlja kojima je na osnovu ”bolje ili slične” epidemiološke situacije bio dozvoljen ulazak u prostor Schengena.

Trenutno ”zeleno svjetlo” za ulazak u EU imaju građani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruandae, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja i Kine koja je podložna još i uslovu reciprociteta za putovanja građana EU na njenu teritoriju.

(Agencije)


U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać