Izdvajamo

Diplomatski izvori Njemačke, koja trenutno predsjedava Vijećem EU, potvrdili su Tanjugu da ambasadori zemlja članica ni na današnjem sastankui u Briselu nisu revidirali listu onih zemlja kojima je na osnovu epidemiološke situacije dozvoljen ulazak na teritoriju EU.

Zemlje članice EU nisu danas mijenjale listu trećih zemlja za koje ne važe restrikcije za ulazak u EU, tako da će ograničenja za putovanja građana balkanskih država (BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije) nastaviti da važe i u prvoj polovini oktobra, saznaje Tanjug u Briselu.

Ponovno odlučivanje najavjeno je za 15. oktobar.

Lista od 11 zemlja nije mijenjana od avgusta, a u Bruiselu napominju da je to zbog nestabilne epidemiološke situacije kako na Zapadnom Balkanu, tako i EU, ali i svijetu.

EU je nakon višemjesečnog zatvaranja spoljih granica u cilju zaustavljanja širenja pandemije Covid-19, u julu oformila listu trećih zemlja kojima je na osnovu ”bolje ili slične” epidemiološke situacije bio dozvoljen ulazak u prostor Schengena.

Trenutno ”zeleno svjetlo” za ulazak u EU imaju građani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruandae, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja i Kine koja je podložna još i uslovu reciprociteta za putovanja građana EU na njenu teritoriju.

(Agencije)

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.