Izdvajamo

SKANDALOZNO RJEŠENJE MINISTARSTVA IZ BANJE LUKE  RS ne zna kako je ubijeno 6 sinova majke Have, ukinuta joj invalidnina

 


Samo 15 dana nakon što je ukopala šestoricu sinova i supruga, koje su agresorski zločinci mučki ubili 23. jula 1993. godine, Havi Tatarević iz Zecova kod Prijedora RS je predala odluku kojom se ukida rješenje za porodičnu invalidninu kao civilnoj žrtvi rata!?

Srpska vojska

Uradilo je to Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite iz Banje Luke, koje je poništilo rješenje Odjela boračko-invalidske zaštite općine Prijedor iz 2008. godine. Banjalučka birokratija je još u januaru donijela ovo apsurdno rješenje, ali sve do prije dan-dva, navodno, nisu znali gdje živi majka kojoj je srpska vojska pobila sinove i supruga.

Podsjećamo, ostaci Havinih sinova, najmlađeg Nishada (18), Zijada (20), Zilhada (23), Nihada (24), Sejada (29) i najstarijeg Senada (31) te supruga Muharema ekshumirani su iz masovne grobnice Tomašica, a klanjana im je zajednička dženaza 20. jula, zajedno s  još 277 žrtava iz Tomašice.

- Hava plače i ponavlja da joj je učinjena najgora moguća nepravda. Poniženje za poniženjem - priča nam Sudbin Musić iz Udruženja logoraša Prijedor.

Faksimil rješenja koje mora biti poništeno


Ratne operacije

Pravnici iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite cinično su zaključili da nisu tačno utvrđene sve pravno relevantne činjenice vezane za okolnosti u kojima su ubijeni otac i šestorica sinova Tatarevića.

Nadalje se u rješenju zaključuje da su "navedena lica 23. 7. 1992. odvela nepoznata uniformisana lica i da im se otad gubi svaki trag"!

Stoga, što je skandalozno, Ministarstvo traži da se u ponovnom postupku utvrdi je li u Zecovima kritičnog dana bilo ratnih operacija te jesu li Havini sinovi i suprug stradali u ratnim operacijama ili ih je ubio neko drugi!?Musić: Pokušavaju promijeniti sliku

Musić ističe da se ovakvim pravnim postupcima kakav je učinjen prema Havi Tatarević, ali i nedavnom nepravomoćnom presudom Kozarčanima Semiru Alukiću 12, a Fikretu Hirkić sedam godina zatvora za navodna ubistva dvoje srpskih civila, pokušava promijeniti slika događaja u Prijedoru 1992. godine te da se na ovaj način falsificira historija.- Prijedor je mjesto genocida i zločina protiv čovječnosti srpske vojske i to je dokazano meritornim presudama u Hagu. Dokazano je meritorno i šta se dešavalo u Zecovima, gdje su ubijena Havina djeca i suprug, a tih julskih dana 1992. u Zecovima ubijeno je 1.000 Bošnjaka - kaže Musić i konstatira da bi pravnici iz banjalučkih Banskih dvora trebali znati ovo, ali i da se, usto, pozovu i na zdrav razum, moral i ljudskost.

Avaz

Hvala ti Caja od zemlje do neba,
sve za svoju raju, tako i treba!!
Svakog cetvrtka vidim nova lica,
poslije teskog radnog dana, ti si poslastica.
I kad sunce grije i kad kisa po prozoru kvrca,
zato ti hvala iskreno od srca.

Senad Bajrektarevic