Izdvajamo

 

Oznake na terenu za buduću trasu 40 kilometara autoputa Banjaluka – Prijedor uznemirile su mještane Kozarca.

Već su protestovali zbog mogućnosti rušenja njihovih kuća.

Dogovoreno je da sve primedbe na terenu riješi zajednička komisija investitora, predstavnika mjesnih zajednica i predstavnika Bošnjaka u institucijama bh. entiteta Republika Srpska, jer u Kozarcu većinom žive Bošnjaci.

Iz nadležnog ministarstva poručuju da izmjena nema bez ponavljanja cjelokupne zakonske procedure, koja je već jednom završena, a pojedini mještani kažu da ih iz komisije nisu ništa ni pitali.

Istražila Ljiljana Smiljanić./balkans.aljazeera.net

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.