Izdvajamo

 

Nakon što je u pratnji policije veća grupa srpskih ekstremista u Prijedoru ispred gradske džamije tokom proslave neustavnog praznika 9. januara veličala ratne zločince i slala poruke prijetnje Bošnjacima reagovala je Stranka za BiH iz ovog grada.

- Ovog puta poruke kojima se izaziva mržnja i sije strah u Prijedoru su strašnije jer se stvara utisak da ekstremisti imaju podršku sistema. Policija treba da privodi svakog ko širi govor mržnje i podstiče nasilje prema drugima, a ovom slučaju je izgledalo kako obezbjeđuju takve grupe, za Patriju je istakao Elvedin Hamzić, predsjednik Stranke za BiH u Prijedoru.

Stranka za BiH smatra da je ovim Bošnjacima poslata poruka da se mogu ponoviti Tomašica, Omarska i druga stratišta Bošnjaka. Prema njihovom mišljenju slike ispred gradske džamije izazivaju opravdani strah povratnika da ih institucije RS-a neće štiti od ekstremista.

- Pozivamo sve političke predstavnike grada Prijedora, posebno Bošnjake da podhitno traže vanrednu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj bi se razgovaralo o sigirnosnoj situaciji u ovom gradu, rekao je Hamzić.

Iz Stranke za BiH podsjećaju da su novim provokacijama prethodili uvredljivi murali i grafiti na prijedorskim ulicama. Vjeruju da je to bio samo uvod za veće i ozbiljnije provokacije povratnika, a nakon sramnih poruka ispred gradske džamije boje se onoga što može biti sljedeće. Podsjećaju da je u Prijedoru ubijeno 102 djece i pitaju treba li da se desi i 103. ubistvo.

nap.ba

Zato necu da cutim, nego necu prestajati pricati, pricat cu o prošlosti, pricati o istini, a ti sine moj i djeco naša, slušajte i pamtite, pamtite i zapamtite, zapamtite i ne zaboravite, jer ko nema prošlosti nema ni buducnosti.