Izdvajamo

 

U okviru kampanje „Oružje ne štiti, oružje ubija“ koju Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske realizuje uz podršku UNDP-a, policijski službenici Policijske uprave Prijedor danas su za učenike Javne ustanove „Srednjoškolski centar“ u Prijedoru održali predavanje na temu opasnosti koje sa sobom nosi nestručna upotreba i nelegalno posjedovanje vatrenog oružja i odlaganje minsko eksplozivnih sredstava na javnim mjestima.

Edukativna predavanja imaju za cilj podizanje svijesti učenika da je oružje opasno i da nije za igru, da svaka nestručna upotreba oružja može dovesti do neželjenih posljedica kao što je samopovređivanje, nanošenje tjelesnih povreda drugom licu ili ubistva. Znatiželja kod maloljetnih lica za rukovanje oružjem može nehatno dovesti do trajnih posljedica, pronalazak minsko eksplozivnih sredstava bez odgovarajućeg znanja da se takvi predmeti prepoznaju kao opasni, samo su neke od pojava koje se adekvatnom edukacijom mogu spriječiti.

Stoga apelujemo na građane da u slučaju pronalaska odbačenih minsko-eksplozivnih sredstava o tome obavjeste nadležnu policijsku stanicu ili pozovu besplatni servisni broj 122, i ukoliko nisu u mogućnosti da sačekaju dolazak policijskih službenika, navedeno mjesto pronalaska predmeta obilježe da bude vidljivo.

Podjela informativnog letka izrađenog u okviru društveno korisne kampanje projekta Razvojnog programa Ujedinjenih nacija uz partnerstvo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske ima za cilj informisanje građana o slučajevima kada je nestručna upotreba oružja dovela do stradanja mladih ljudi, i podizanje svijesti i odgovornosti svih građana kako bi se ovakve pojave spriječile.

“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele, jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu, za koju su oni dali svoje živote”, izjavio je danas u Prijedoru ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević na Svečanoj akademiji održanoj povodom 25. novembra (2016. god.), Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).