Izdvajamo

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA ) jutros su prema naredbi Tužilaštva BiH na području Prijedora uhapsili Milorada Radakovića (53) i Gorana Pejića (50), osumnjičene da su 1992. godine počinili ratni zločin nad hrvatskim stanovništvom u mjestu Tukovi, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. Tužilaštvo ih tereti da su, kao pripadnici policijskih i vojnih formacija, 13. juna 1992. godine došli u mjesto Tukovi i u kući porodice Ećimović i iz vatrenog oružja usmrtili pet civila hrvatske nacionalnosti. Ubistva su počinili automatskim oružjem sa prigušivačima.

Radi se o Ceciliji Ećimović, supruzi Slavka Ećimovića, njegovim roditeljima Tomislavu i Mariji, bratu Nikoli i snahi Katarini. Djeca Slavka Ećimovića pukom slučajnošću nisu ubijena te noći.  Iz SIPA je saopćeno da su, postupajući prema naredbi Suda BiH, istražioci pretresli objekte koje koriste osumnjičeni radi pronalaženja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Uhapšeni su privedeni u prostorije Regionalne kancelarije SIPA u Banjoj Luci , gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predati Tužilaštvu BiH. Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja, donijeti odluku o podnošenju prijedloga za određivanje pritvora ili mjera zabrane. Obzirom na razmjere ratnog zločina za koji se sumjiče opravdano se pretpostavlja da će im biti ordeđen pritvor.

Avaz/M Dedić

... I kao uvijek, naša dijaspora stupa na scenu, ona koja na svojim plećima već godinama vuče ovu zemlju i neda da propadne. Poznati i nepoznati ljudi javljaju se...